Uuring kinnitab finantsjuhtide rolli muutumist ettevõtetes

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks selliseks varjatud võtteks on algse müügihinna suurendamine enne allahindlusprotsendi määramist. Selliselt toimides on võimalik näidata suuremat allahindlusprotsenti ning "vana" hinna kunstlikku paisutamist ei pruugi keegi märgata.
Üheks selliseks varjatud võtteks on algse müügihinna suurendamine enne allahindlusprotsendi määramist. Selliselt toimides on võimalik näidata suuremat allahindlusprotsenti ning "vana" hinna kunstlikku paisutamist ei pruugi keegi märgata. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Ettevõtete finantsjuhtide rolli muutus algas kümmekond aastat tagasi peale Enroni ja SOXi skandaali. Finantskriis ning sellele järgnenud aktsionäride ja huvigruppide mõju kasv kinnitas positsiooni lõplikult.

IESE Insightis avaldatud artikli allikaks on Egon Zehnderi uuring. Kuna finantsjuhi roll kasvab nii laiuses kui sügavuses, on see muutnud võimuvahekorda ettevõttes ja suhet tippjuhiga, mis on teisenenud töisest «vastuoluliseks», vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Ühelt poolt tuleb finantsjuhil osaleda strateegia kujundamisel, teisalt säilitada objektiivsus ja konservatiivsus investeeringute analüüsil. Uuring toob välja järgmised muutunud aspektid:

Tihedam koostöö. Tippjuht suuremas ettevõttes ei saa ilma finantsjuhi abita hakkama. Kuid strateegiaalased vestlused on mõttetud eesliini mõistmata. Juhul, kui tippjuht pole tugev visionäär, peab finantsjuht olema otsustusjulgem ja vastupidi.

Suurem mõju. Koostöö ilma mõjuvõimuta on ebaefektiivne. Seega peab finantsjuht olema senioorne ja respekteeritud, et moodustada tippjuhiga meeskond, mitte käsuliin. Olulised on just lateraalsed suhted ja nende arendamine nii ettevõtte sees kui väljas. Finantsjuhi põhivastutus on (finants)andmed, mida tuleb tippjuhi lauale tuua ideaalis proaktiivselt.

Sõltumatus. Liiga head ja sõbralikud suhted tipp- ja finantsjuhi vahel mõjutavad paratamatult sõltumatust. Objektiivsus on jätkuvalt kõige olulisem väärtus. «Ei» või vetoõigus peab tugevdama, mitte nõrgendama suhet tippjuhiga.

Kui varem tegeles finantsjuht peamiselt administratiivsete ülesannetega, siis nüüd on need asendumas strateegilistega. See omakorda eeldab nii äriliste kui ka kommunikatsioonioskuste ja probleemilahendamisvõime arendamist.

Eestis tundub aga olukord olevat pigem vastupidine ning finantsjuhi funktsioonid lähevad üle tippjuhile või teistele osakonnajuhtidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles