Libertas Eesti: mida arvate eurost?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Estam.
Jüri Estam. Foto: Peeter Sirge / Postimees

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida arvate eurost ja sellega liitumise kriteeriumitest? Mida teha siis, kui mõni eurotsooni riik peaks pankroti äärele sattuma? Vastab Libertas Eesti esinumber.


Jüri Estam:

Minu arust ei ole see tegelikult selgeks räägitud, eriti arvestades kiiresti arenevaid muudatusi maailmamajanduses ja Eesti siseturul. Ei maksa omada dogmaatilist suhtumist eurosse. Meie valitsus soovib eurot endiselt n.ö. kohe praegu ja iga hinna eest. Kui see tooks endaga kaasa näiteks jätkuva languse Eesti tervishoiusüsteemi suutlikkuses osutada adekvaatseid teenuseid, tuleb aeg euro suhtes lihtsalt maha võtta. Euro fetišeerimine ränkraskel majanduslikul perioodil võib osutuda koormaks, mille kandmisega meie ühiskond praegu lihtsalt toime ei tule.


Euroopa peab tegutsema ennetavalt selleks, et eurot kasutavad riigid ei läheks pankrotti. Selliste päästmine oleks kergem kui nende pankrotist väljaupitamine, psühholoogilisest ja moraalsest kahjust rääkimata. Abiandmise puhul tuleb suruda sellisele riigile peale erakorralised ajutised tingimused, et see asuks tegelema kehvade majanduslike probleemide põhjuste, ja mitte lihtsalt sümptomitega.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles