ÜRO Peaassamblee hääletab globaalse relvastusleppe üle

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivistid panid eelmisel nädalal New Yorgis ÜRO peahoone vastas asuvale majakatusele sõjaväehelikopteri maketi, et nõuda relvastusleppe vastuvõtmist.
Aktivistid panid eelmisel nädalal New Yorgis ÜRO peahoone vastas asuvale majakatusele sõjaväehelikopteri maketi, et nõuda relvastusleppe vastuvõtmist. Foto: SCANPIX

ÜRO Peaassambleel läheb täna hääletusele esimene lepe, mis piiraks tavarelvastuse ülemaailmset müüki ja ostmist.

Relvakaubanduslepe võetakse suure tõenäosusega vastu, sest enamik 193 ÜRO liikmesriigist toetab seda ja leppe heakskiiduks on peaassamblees vaja lihthäälteenamust. Katse lepe vastu võtta konsensuslikult nurjus eelmisel nädalal Iraani, Põhja-Korea ja Süüria vastuseisu tõttu, vahendas BBC.

Leppe toetajad ütlevad, et see aitab takistada relvade sattumist terroristide ja organiseeritud kurjategijate kätte.

Leppega keelataks riikidel eksportida tavarelvastust (kergerelvi, tanke, soomukeid, suurtükke, sõjalaevu ja -lennukeid, laskemoona ja raketiheitjaid), kui sellega rikutakse embargosid või kui neid kasutataks genotsiidiks, inimsusvastasteks kuritegudeks, sõjaroimadeks või terrorismiks.

Samuti kohustuksid riigid tõkestama tavarelvastuse sattumist mustale turule.

Lepe jõustub pärast seda, kui vähemalt 50 liikmesriiki on selle ratifitseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles