GPS-saatjatega kured-kotkad lendavad koju tagasi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändekaart.
Rändekaart. Foto: kotkas.ee

GPS-saatjatega kured ja kotkad on asunud küll tagasiteele, kuid nende ränne on praeguseks pidurdunud. Vanim kalakotkas Erika hukkus rändepeatuspaigas Niiluse deltas.

Jälgitavatest kalakotkastest vanim, Erika hukkus rändepeatuspaigas Niiluse deltas, kirjutatakse Kotkaklubi kodulehel. Sama kohta on ta peatuspaigana kasutanud teadaolevalt juba kuus aastat, mil teda jälgiti.

Kotkaklubi teatel otsisid Erika üles Egiptuses elav eestlane Toomas Mikkor ja kohalik Nuweiba beduiin Salman, kes pidid sõitma üle 500 km oma asupaigast Erikat otsima.

Sõjaväe lennuväljade naabruses polnud neil muidugi vaba voli tegutseda, aga hukkunud linnu leidsid nad üles ja võtsid saatja kaasa. Kontrollpunktides õnneks saatjat neilt üles ei leitud ja vangi ei pandud.

Läti kalakotka Eriksiga kaotati side oktoobri alguses ja kuni 23. märtsini ei teatud temast midagi. Praeguseks on aga teada, et Eriksi talvituskohas polnud GSM võrku ja andmeid ei olnud võimalik saata.

Nüüd, kui Eriks on rändele asunud, laekuvad kõik andmed tagantjärele, sest saatja on need kõik salvestanud.

Must-toonekured Raivo ja Priidu lendasid paarsada kilomeetrit tagasi lõuna poole ja konnakotkad Iti ning Sander on jäänud pidama Bulgaariasse.

Praegu Aafrikas olevad linnud kotkaekspertide hinnangul ilma üle kurta ei tohiks ja Läti kalakotkas Eriks on just jõudmas peale Sahaara kõrbe ületamist Vahemere äärde. Eesti kalakotkas Ilmar alles jõuab Sahaara kõrbe. Piret peatub endiselt Niiluse deltas ja hoiab jälgijate meeli ärevil, sest Erika saatus on kõigil veel meeles.

Lõpuks hakkas rändama ka suur-konnakotkas Tõnn.Oodata tuleb veel suur-konnakotkas Tore saatja ärkamist. Sookurgede andmed olevat jäänud viimase ülekande ajal väga kesiseks, kuid selle põhjusi näitab aeg.

Linnuhuvilised saavad toimuval silma peal hoida Kotkaklubi kodulehel ning lindude rändeteed saab jälgida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles