Tehnika juhib elu järjest enam

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Mõne aasta eest ilmus mitmeid artikleid, mille keskmes oli küsimus, kas Facebook muudab meid üksildaseks. Kuigi ühest tõde pole, on selge, et nutitehnoloogia ja sotsiaalvõrgustikud muudavad meie suhtlemist küll.

Facebook, Twitter, Google+, Skype, e-post. See on vaaid väike valik suhtlusvõrgustikest, mikroblogidest ja kiirsuhtlusvahenditest, mille paljud avavad esimese asjana pärast ärkamist ning sulgevad viimasena enne magamaminekut. Nutitelefonid, tahvel- ja sülearvutid loovad võimaluse tunda end pidevalt seltskonnas, ka siis, kui enamasti oleme täiesti üksi.

Professor Sherry Turkle on Massachusettsi tehnoloogiainstituut tehnoloogia- ja ühiskonnateadlane, keda huvitab, kuidas mõjutab tehnika meie igapäevaelu. Oma raamatus «Alone Together» kirjutab Turkle, kuidas kõik tehnoloogilised vidinad, mis justkui meie elu lihtsamaks ja mugavamaks teevad, on ühtlasi muutnud meid tehnoloogiast sõltuvaks ja üksildasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles