Muinsus- ja metsatalgutel napib osalejaid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinuskaitsetalgute kodulehel olev kaart näitab, kuhu talgulis juurde vaja on.
Muinuskaitsetalgute kodulehel olev kaart näitab, kuhu talgulis juurde vaja on. Foto: http://talgud2009.umarlaud.eu/

Kuigi laupäevastele muinsuskaitsetalgutele on end kirja pannud juba enam kui 1000 inimest, on ajaloohuvilised töötegijad jätkuvalt oodatud, sest tegemist jagub kõigile. Ka riigimetsa istutustalgutele on abikäsi juurde vaja.

Tänase seisuga on end laupäevasele muinsuskaitsetalgutele kirja pannud üle 1000 inimese, väljapakutud 200 talgukohast on vaid mõni üksik, kuhu abikäsi enam juurde ei vajata.

Pille Turovski talguid korraldavast muinsuskaitse ümarlauast loodab, et täna-homme tuleb talgulisi veelgi juurde. Ka need, kes enda eelnevalt kirja ei pane, kuid laupäeva hommikul ärkavad, on oodatud mälestisi korrastama.

«Kui vaadata Eesti kaarti, siis igaüks leiab enda kodu lähedalt selle koha, kuhu minna,» rääkis Turovski. Tema sõnul ongi talgukorraldajate suur lootus sellel, et inimesed lähevad oma kodukandis ammu armsaks saanud paika korrastama, tutvudes ühtlasi nii selle kultuurimälestise kui ka selle omanikuga.

«Lõpuks seisavad need paigad, mis on oma käega korda tehtud, ka palju paremini korras ka,» lisas Turovski.

Istutustalgutele registreerimine lõppeb täna

Laupäeval toimuvad ka riigimetsa istutamise iga-aastased talgud, kuhu RMK ootab 1200 osalejat.

Eilse seisuga oli oma tulekust teada andnud loodetust neli korda vähem ehk 350 inimest. Metsaminekuks saab end registreerida tänase tööpäeva lõpuni.

«Eks ta väike üllatus ole, sest küsijaid on kevade jooksul olnud palju,» tõdes metsaistutustalguid korraldav Silvi Vinkman RMKst osavõtust rääkides.

Esmakordselt küsib RMK talgulistel 50-kroonist osavõtutasu. Selle küsimust põhjendatakse sellega, et muidu pannakse küll enda nimi kirja, aga kohale ei tulda.

«Me üritasime leida võimalikult väikese summa, /.../ mis oleks inimestele taskukohane ja täidaks ka distsiplineerivat ülesannet,» selgitas Vinkman.

Laupäeval saab riigimetsas puid istutada kokku kaheksas paigas Harjumaal, Järvamaal, Raplamaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal ja Tartumaal.

Ajaloohuvilisi oodatakse 200 kultuurimälestist korrastama, talgulisi oodatakse kirikute pööninguid koristama, võsalõikama, kiviaedu ja kalmistuid koristama jne. Heakorratöid saab teha nii Ruhnu saarest kuni Narva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles