Kerry ärgitas Iisraeli ja Türgit suhteid normaliseerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (vasakul) koos Türgi kolleegi Ahmet Davutogluga.
USA välisminister John Kerry (vasakul) koos Türgi kolleegi Ahmet Davutogluga. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry saabus täna visiidile Türgisse, et arutada Süüria kodusõda, Lähis-Ida rahuprotsessi ja toetada Türgi-Iisraeli leppimisprotsessi, mida Washington vahendab.

Kerry ütles ühisel pressikonverentsil Türgi välisministri Ahmet Davutoğluga, et Ankara ja Jeruusalemm peaksid oma «Lähis-Ida stabiilsusele ja [Araabia-Iisraeli] rahuprotsessis olulised suhted» täielikult normaliseerima. Kerry sõnul ei ole USA asi tähtaegu seada.

Iisrael vabandas 22. märtsil Ankara ees üheksa türgi aktivisti tapmise eest 2010. aastal mais, kui Iisraeli eriüksuslased ründasid Gaza sektori mereblokaadist läbi murda üritanud humanitaarabilaeva. Vabandus tegi lõpu ligi kolmeaastasele tülile juudiriigi ja Türgi vahel ning riigid alustavad 12. aprillil kõnelusi ohvrite lähedaste hüvitamise üle.

Tüli lahendamist vahendas USA president Barack Obama.

Kerry külastas Türgit viimati 1. märtsil pärast tüli puhkemist peaminister Recep Tayyip Erdoğani avalduse üle, et sionism on «inimsusevastane kuritegu». Türgi valitsusjuht ütles hiljem, et tema väljaütlemisest saadi valesti aru.

Kohaliku meedia andmeil sõidab Erdoğan USA-sse 16. mail, et pidada kõnelusi Obamaga.
Kõnelustel on oluline teema ka Süüria. Türgi on oma piirid juba kolmandat aastat vältava konflikti eest põgenevatele süürlastele avatuna hoidnud ning riigis on nüüdseks umbes 200 000 põgenikku.

Pärast kõnelusi Türgis sõidab Kerry Iisraelisse ja Läänekaldale Ram Allah'sse, kus ta kohtub Palestiina presidendi Mahmoud Abbasiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles