Rahvaliit: kuidas reformida ELi põllumajanduspoliitikat?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Liivat
Anto Liivat Foto: Rahvaliit

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: Europarlamendi järgmise koosseisu ajal tekib ilmselt võimalus reformida ELi ühist põllumajanduspoliitikat. Kas ja kuidas seda tuleks teha? Vastab Rahvaliidu esinumber.


Anto Liivat:

Rahvaliit toetab Euroopa ühist muutumisvõimelist põllumajanduspoliitikat, mis arvestab tarbijate teisenenud vajaduste ja maailma kaubanduspoliitika arengutega. Euroopa ühise põllumajanduspoliitika kavandamisel seisame õiguslike regulatsioonide lihtsustamise ning ettevõtjate halduskoormuse vähendamise eest. Me ei pea õigeks seada Eesti põllumeestele Euroopa Liidu ühisreeglitest rangemaid nõudeid. Oluline on ühtlustada põllumajanduse otsetoetuste tase Euroopa Liidu liikmesriikide vahel, samuti toetame õiguspäraseid algatusi, abistamaks Eesti põllumehi Euroopa Liidu ühisturu ja rangete reeglite tingimustes. Tootjatele mõeldes on kasulik kaotada tootmispiirangud, sealhulgas piima tootmiskvootide ja maa tootmisest väljajätmise kohustus ning riigiabi tuleks maksta ühistel alustel.

Rahvaliit peab tähtsaks põllumajanduse arengu- ja uuenemisvõimet, mille olulisteks eeldusteks on baasuuringute piisav rahastamine, inimeste välja- ja ümberõpe ning uute tehnoloogiate juurutamine. Toetame väheväärtuslike ja kasutamata põllumaade kasutuselevõttu energiakultuuride kasvatamiseks ja taastuvenergia tootmiseks.

Ettevaatlikkusega tuleks aga suhtuda geneetiliselt muundatud organismidesse (GMO), mina pooldan ranget järelevalvet neid sisaldavate kultuuride kasvatamise ja kasutamise üle põllumajandustootmises. Toetame Euroopa Liidu eelarvest kaasrahastatavate üle-euroopaliste infokampaaniate korraldamist tarbijate paremaks teavitamiseks toidu päritolust, koostisest ja kvaliteedist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles