Andrei Korobeinik: riigikogus võiks arutada vähemalt 200 digiallkirjaga märgukirju

Andrei Korobeinik
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Korobeinik.
Andrei Korobeinik. Foto: Toomas Huik

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Andrei Korobeinik kommenteerib rahvakogus enim toetust leidnud ettepanekut - kui mõni idee kogub rahva seas 25 000 toetusallkirja, peaks riigikogu kohustuslikus korras selle arutada võtma. Tema hinnangul piisaks 200 digiallkirjast.

Minu arvates on inimeste vahetu kaasamine poliitikasse väga oluline, see tugevdab demokraatiat. Inimesed soovivad poliitiliste otsuste vastuvõtmisel kaasa rääkida, kuid selleks puuduvad täna head tehnilised vahendid.

Olen paar nädalat tagasi Postimehes kirjutanud sellest, et kaasamine peaks olema võimalikult lihtne – minu ettepanek oli kasutada märgukirjade esitamiseks osale.ee keskkonda. 200 digiallkirjaga märgukiri jõuaks vastavasse riigikogu komisjoni, mis arutaks seda avalikul istungi koos märgukirja autoritega ja teiste huvilistega.

Seega ma põhimõtteliselt toetan rahvakogu ettepanekut, kuid 25 000 allkirja tundub mulle Eesti kontekstis ebamõistliku piiranguna. Ka kahesaja allkirja kogumine pole sugugi lihtne – rahvakogu.ee-s sai üle 200 allkirja vaid 18 ettepanekut.

Oleme seda mõtet Reformierakonna fraktsioonis arutanud ja arutelu käigus on kõlanud nii poolt- kui ka vastuargumente. Loodan, et suudame välja mõelda sellise lahenduse, mis saab konsensusliku toetuse nii Reformierakonnas kui ka teistes riigikogu fraktsioonides ja rahuldab ka rahvakogu poolt tõstatatud ootuse pakkudes kõigile võimaluse poliitikas paremini kaasa rääkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles