Kreeka tõrjub antiikrajatistelt teravad kontsad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herodes Atticuse antiikteater Ateena akropoli lõunanõlval.
Herodes Atticuse antiikteater Ateena akropoli lõunanõlval. Foto: Reuters / Scanpix

Kreeka võimud tahavad peletada kõrgete ja teravate kontsadega kingi kandvad naised suvistelt vaatemängudelt, mida pakutakse rahvale arheoloogiliste vaatamisväärsuste juures, sest need tekitavad vanadele rajatistele kahju.


«Naiskülastajad peavad kandma kingi, mis ei vigasta monumente,» ütles AFP-le riigi eelajaloo ja klassikalise antiigi direktor Eleni Korka kultuuriministeeriumist. «Neil mälestusmärkidel on nahk, mis kannatab, ning inimesed peavad sellest aru saama.»

Tulevast jaanuarist jõustuvad reeglid, mis keelavad ka söömise ja joomise etenduste ajal, samuti purjus inimeste sissepääsu. Meelelahutusürituste korraldajaile seatakse ranged piirangud ka helivaljuse ning kulisside paigaldamise ja eemaldamise osas.

«Ministeeriumile on tugev surve lubada arheoloogilisi paiku kasutada aprillist oktoobrini, kuid piir peab olema, sest need ei pea sellisele graafikule vastu,» tõdes Korka.

Kreeka arheoloogidele valmistab muret olukord sellistes paikades nagu Rooma ajastul ehitatud Herodes Atticuse odeion Ateena akropoli külje all või klassikalise ajastu Epidaurose teater Peloponnesose poolsaarel, millel on tihedast kasutamisest tingituna märgata lagunemist.

2006. aastal peatas ministeerium juba augustis etendused odeionis, tuues põhjuseks selle «liigse kasutamise» ja vajaduse hoolduse järele. Muu hulgas eemaldati aasta varem korrastustööde käigus rajatise marmorpinkide küljest 27 kilo nätsutatud närimiskummi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles