Ahto Lobjakas: suurem kui surm

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Kolumnist Ahto Lobjakas kirjutab, et kes ei elanud Suur­britannias 1970.–80. aastatel, oskab heal juhul vaid kujutleda seda reaalsust, mis ühelt poolt tegi Thatcheri äärmiselt hävitavaks ühe eluviisi jaoks ja äärmiselt vajalikuks teise sünniks, mis on tänapäeva Suurbritannia.

Margaret That­cher, võib kahtluseta öelda, kuulub mitme Eesti põlvkonna jaoks kategooriasse, mida ameeriklased armastavad kirjeldada sõnadega «suurem kui elu».

Nagu Reagan ja Pinochet tuntud EÜE malevalaulust, on Thatcher sümbol. Selle «teise» sümbol, mida meil ei olnud, millest me suurt ei teadnud, aga mis Vene ajal ometi, läbi raadiolainete ragina, meie oma lehtede desinformatsiooni,(suuresti XIX sajandi), briti ilukirjanduse ja Soome TVs kättesaadava vahendusel kujutas endast vältimatult ihaldatavat. Ta sümboliseeris üht normaalse maailma («esimese maailma») alustala, mis automaatselt vääris respekti ja imetlust. Poolust, mis tõmbas küsimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles