Firma jäi loata kaevandamises osaliselt süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordkalki kaevandus.
Nordkalki kaevandus. Foto: Arvo Tarmula/Lääne Elu

Pärnu maakohus tunnistas loata kaevandamise süüdistatud AS Nordkalki kolmapäeval süüdi ühes kuriteoepisoodis, teises aga mõistis õigeks.

Süüasja juba teistkordselt arutanud maakohus leidis, et Nordkalk on süüdi Tamme kinnistul toimunud kaevandamises ning määras firmale selle eest 32 000 euro suuruse rahalise karistuse. Samas Kurevere karjääris toimunud kaevandamises kohus seaduserikkumist ei näinud.

Samale seisukohale jõudis kohus ka Nordkalki juhi Jüri Luua süüküsimust arutates ning mees pidi vastu võtma rahalise karistuse 5970 euro ulatuses.

Riik esitas keskkonnaministeeriumi kaudu kohtule tsiviilhagi, millega nõudis firmalt keskkonnakahju hüvitamiseks 730 952,04 eurot, kuid selle jättis maakohus rahuldamata.

Riigikohus tühistas loata kaevandamises süüdistatud AS-i Nordkalk õigeksmõistmise kahes alama astme kohtus mullu oktoobri alguses ja saatis kriminaalasja Pärnu maakohtule uueks arutamiseks.

Riigikohus tühistas Pärnu maakohtu tunamullu 7. novembril ja Tallinna ringkonnakohtu mullu 13. jaanuaril langetatud otsuse, millega jäi AS Nordkalk loata kaevandamises õigeks. Pärnu maakohus arutas süüasja uuesti teises kohtukoosseisus.

Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis, et maa- ja ringkonnakohus jätsid AS Nordkalkile ja ettevõtte juhatuse esimehele Jüri Luuale esitatud süüdistusele sisulise hinnangu andmata, rikkudes sellega oluliselt kriminaalmenetlusõigust, mistõttu tuleb mõlemad otsused tühistada ja saata kriminaalasi uueks arutamiseks maakohtusse. Asja uuel arutamisel pidi maakohus kontrollima süüdistatavate käitumise vastavust neile etteheidetud süüteokoosseisule, järgides seejuures kolmeastmelisest deliktistruktuurist tulenevaid tuvastamise nõudeid.

Tallinna ringkonnakohus jättis mullu jaanuari keskel jõusse Pärnu maakohtu varasema otsuse, millega esimese astme kohus mõistis AS-i Nordkalk ja Luudi õigeks neile esitatud loata kaevandamise süüdistuses. Ringkonnakohtu hinnangul oli Pärnu maakohtu otsus igati pädev ning seetõttu tuleb kohtualuste süüdimõistmist taotlenud Lääne ringkonnaprokuratuuri apellatsioonkaebus rahuldamata.

Pärnu maakohus leidis tunamullu novembris, et süüdistuses ei ole piisavalt arvutusi ega selgitusi, kuidas on kujunenud ilma loata kaevandatud dolokivi maht, mis oli kriminaalasjas üheks väga oluliseks tõendamiseseme asjaoluks. Kohus leidis, et kriminaalasjas on tekkinud olukord, kus kohtul ilma süüdistuse piiridest väljumata puudub võimalus tuvastada süüdistatava karistusõigusliku vastutuse aluseks olevaid asjaolusid.

Süüdistuse kohaselt panid Jüri Luud ja AS Nordkalk toime looduskasutusloata tegutsemise, mille eest on ette nähtud rahaline karistus.

Jüri Luud oli AS-i Nordkalk juhatuse liige aastail 2000-2008 ning töötas firmas ühtlasi tootmisjuhina, kelle ülesandeks oli kaevandamise korrektse ulatuse, tehnoloogia ja kaevandatava maavara kvaliteedi tagamine ning ettevõtte kaevandamistegevuse juhtimine ja korraldamine.

Tema juhtimisel kaevandati ajavahemikul 2002 kuni 2008 Lääne maakonnas Hanila vallas Esivere külas üleriigilise tähtsusega Kurevere dolokivimaardla Kurevere II karjääris olemasolevate kaevandamislubadega määratud mäeeraldise piiridest väljudes dolokivi horisontaalsuunaliselt väljapoole ja vertikaalsuunaliselt sügavamale ning osaliselt Tamme I kinnistul, mille jaoks kaevandamisluba ei olnud taotletud.

Riik esitas keskkonnaministeeriumi kaudu kohtule tsiviilhagi, millega nõudis firmalt keskkonnakahju hüvitamiseks 730 952,04 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles