Postimees Moskvas: Memoriaal ei tunnista end välisagendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik Jüri Luik, riigikogu liige Jevgeni Ossinovski, Arseni Roginski ja Marko Mihkelson.
Suursaadik Jüri Luik, riigikogu liige Jevgeni Ossinovski, Arseni Roginski ja Marko Mihkelson. Foto: Argo Ideon

Eileõhtusel kohtumisel riigikogu väliskomisjoni Moskvat külastava delegatsiooniga rääkis vabaühenduse Memoriaal juhatuse esimees, nõukogude ajal poliitvangiks olnud Arseni Roginski, et paljude Venemaa vabakonna organisatsioonide suhted võimudega on hetkel keerulised.

«Psüühiliselt on see olukord raske,» sõnas ta.

Memoriaal on Venemaa tuntumaid ja vanemaid vabaühendusi, mille üks olulisemaid tegevussuundi on Nõukogude Liidus toimunud poliitiliste repressioonide uurimine.

Roginski hinnangul ei ole Venemaal olnud ajalooliselt valitsusväliste organisatsioonide tegevuse sügavaid traditsioone ning seetõttu esineb seniajani mõistmatust, et tegemist on sõltumatu initsiatiiviga ning mis eesmärgil neid üldse luuakse.

Arseni Roginski, kes on Tartu Ülikooli kasvandik, rääkis Eesti parlamendidelegatsioonile, et Memoriaal tegeleb teadustööga, ajaloo uurimisega, arhiivitööga ning korraldab konverentse ja diskussioone. Ühendusel on hulk osakondi üle terve Venemaa ning ka väljaspool seda.

Venemaal on vastu võetud seadus, mis kohustab välismaalt finantseerimist saavaid organisatsioone registreeruma välisagendina. Viimasel ajal on võimud kontrollinud ja otsinud läbi paljusid vabaühendusi, sealhulgas Memoriaali.

Roginski sõnul ei kavatse Memoriaal välisagendina registreeruda.

Memoriaalil on kogutud nõukogude aja poliitiliste repressioonide kohta unikaalne arhiiv, kus leidub muu hulgas mitmeid Eestiga seotud materjale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles