Nõo lihatööstus ostis hobuseliha mullu novembris Ungarist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmine Nõo Lihatööstuses.
Tootmine Nõo Lihatööstuses. Foto: Margus Ansu / Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) teab tänaseks, et Nõo lihatööstus kasutas hobuseliha sisaldanud tootepartii valmistamiseks Itaalia ja Iirimaa päritoluga veiseliha, mis osteti Ungari ettevõttest eelmise aasta novembris.

VTA sai eile kiirhoiatussüsteemi kaudu Eestile edastatud teate kohaselt kinnituse, et AS Nõo Lihatööstuse poolt valmistatud ja Lätis müüdud täissuitsuvorstis «Parmezana» tuvastati märgistamata hobuseliha. Eesti turul seda vorsti Nõo lihatööstuse tegevjuht Toomas Kruustüki sõnul ei müüda.

Hobuseliha DNAd tuvastati väga väikeses koguses, kuni 10 protsenti. Vaatamata sellele esineb vastuolu toiduseadusega, mille kohaselt toidu kohta märgistusel ja muul viisil antav teave peab olema tõene, vastama õigusaktidega kehtestatud nõuetele ega tohi käitlejat ja tarbijat eksitada. Tarbijale müüdav või muul viisil üleantav toit peab olema märgistatud viisil, mis tagab toidu kohta vajaliku teabe saamise. Nõo Lihatööstuse suhtes algatati menetlustoimingud.

VTA esitas Nõo Lihatööstusele nõude välja selgitada, milliseid tooteid vastavast tooraine partiist oli valmistatud, peatada sellest valmistatud toidu käitlemine ja kohustada vastavast tooraine partiist valmistatud tooted turult tagasi kutsuma. Täpsem teave turult tagasikutsutavate toodete ja koguste kohta selgub nädala lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles