Eesti alustab läbirääkimisi elundivahetajatega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elundite siirdamine aitab päästa inimelusid.
Elundite siirdamine aitab päästa inimelusid. Foto: Reuters / Scanpix.

Eesti soovib väga liituda rahvusvahelisele elundivahetusorganisatsiooniga Eurotransplant ning soovib alustada läbirääkimisi, kirjutas organisatsioonile sotsiaalminister Hanno Pevkur. 


Tartu Ülikooli kliinikumi uroloogia ja neerusiirdamise osakonna vanemarst-õppejõu Peeter Dmitrievi sõnul võidavad koostööst rahvusvahelise organisatsiooniga need patsiendid, kellel on vajadus operatsiooniks, mida Eestis ei tehta.

«Eurotransplant on pika tegutsemisaja jooksul omandanud hindamatud kogemused elundite siirdamisel. Meie liitumine organisatsiooniga laiendab tunduvalt Eesti doonororganit vajavate patsientide võimalusi leida parim doonor,» ütles Dmitriev.

«Samuti tõuseb kindlasti elundisiirdamiste kvaliteet ning täienevad meie arstide võimalused omandada vajalikke kogemusi,» lisas ta.

Sotsiaalminister Pevkuri sõnul tähendab liitumine Eurotransplandiga seda, et saame aidata suuremat hulka Eesti patsiente, kui see tänasel päeval võimalik on.

«Oleme Eurotransplandiga liitumise küsimused arutanud põhjalikult läbi Eesti selle ala parimate ekspertarstidega,» ütles minister.

«Ühinemine rahvusvaheliselt tunnustatud elundisiirdamisorganisatsiooniga tagab süsteemi läbipaistvuse ning kõrge eetilise kontrolli,» lisas Pevkur.

Elundivahetusorganisatsiooni esindajad arutasid aprillis võimalusi koostöö alustamiseks kohtumisel Pevkuri ning elundisiirdamisega seotud arstide esindajatega.

Eurotransplant on 41 aastat tegutsenud rahvusvaheline elundivahetusorganisatsioon, kuhu on ühinenud Austria, Belgia, Horvaatia, Saksamaa, Luksemburg, Holland ja Sloveenia.

Eurotransplanti ühinenud riigid on loonud ühtse süsteemi elundite piiriüleseks leidmiseks ja transpordiks. Eurotransplandiga ühinenud riikides elab ligikaudu 125 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles