Parlamendisaadiku sõnul oli Smolenski katastroofis ellujäänuid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Poola suurima opositsioonierakonna liikme Antoni Macierewiczi sõnul ei hukkunud kõik Smolenski lennukatastroofi ohvrid õnnetuspaigal.

Seaduse ja Õigluse (PiS) esindaja ning õnnetuses hukkunud president Lech Kaczyński opositsiooniliidrist kaksikvenna Jarosław Kaczyński liitlane Macierewicz väitis, et kolm lennuki TU-154 pardal olnud reisijat viidi kiirabiga õnnetuspaigalt minema. Mis neist edasi sai, Macierewicz ei täpsustanud.

Macierewiczi juhitud parlamendifraktsioon avaldas kolmapäeval ehk õnnetuse kolmandal aastapäeval ka raporti, mille kohaselt oli õnnetus Venemaa toonase peaministri ja praeguse presidendi Vladimir Putini ning Poola peaministri Donald Tuski korraldatud atentaat. Raporti kohaselt kukkus lennuk alla pärast plahvatusi.

Viidet võimalikele ellujäänutele raportis aga pole. Macierewiczi parlamendisaadikust erakonnakaaslane Adam Hofman ütles ajakirjanikele seda põhjendades, et taolist väidet ei saanud raportisse lisada.

«Ma rääkisin sel teemal Macierewicziga ja ta usub, et on olemas pealtnägijate tunnistused, kuid see pole piisavalt tugev [tõendusmaterjal] raportisse panemiseks,» põhjendas Poola raadio kodulehe vahendusel Hofman, kelle sõnul hakatakse aga kindlasti pealtnägijate tunnistusi uurima.

Poola peaministripartei Kodanikeplatvormi parlamendisaadik Julia Pitera ütles eile Macierewiczi väiteid kommenteerides, et ta ootab, millal Macierewicz «end Napoleon Bonaparte´iks» kuulutab, andas sel moel mõista, et taolised väited on absurdsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles