Soome eksperdid: Bostoni pommiplahvatustel on sarnasus Atlanta olümpia plahvatusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostoni maratoni pommiplahvatustes kannatada sanaud pealtvaatajad
Bostoni maratoni pommiplahvatustes kannatada sanaud pealtvaatajad Foto: SCANPIX

Soome kaitseministeeriumi eksperdi Jyrki Iivoneni ja välispoliitika instituudi esindaja Mika Aaltola sõnul on Bostoni maratonil eile aset leidnud pommiplahvatused sarnased 1996. aastal Atlanta olümpiamängudel toimunud pommiplahvatusega.

Bostoni plahvatuste motiiv ja tegijad ei ole veel teada, edastab iltasanomat.fi.

Iivoneni ja Aaltola sõnul näitab plahvatuste käekiri, et tegemist ei ole rahvusvahelise terrorismi, vaid tegijad on oma riigisisesed. Samuti ei ole keegi võtnud Bostoni pommiplahvatuste eest vastutust, mis näitaks, et tegemist on rahvusvahelise terrorismiga.

Atlanta suveolümpiamängudel pani pommi plahvatama Eric Rudolphi nimeline isik. Selles hukkus üks inimene ja rohkem kui 100 sai haavata. Rudolph tegi 1990. aastatel seeria pommirünnakuid, mille sihtmärgid olid homobaarid ja abordikliinikud.

FBI kõige tagaotsitumate nimekirjas olnud mees tabati 2003. aastal ja nüüdseks kannab ta trellide taga vanglakaristust.

Mika Aaltola sõnul võis Bostoni pommirünnak olla suunatud võimude vastu ning kaose tekitamiseks.

Aaltola arvates oli Bostoni nüüdsetel pommiplahvatustel kodukootud, mitte professionaali käekiri.

«Vägivalda külvatakse mitmel erineval viisil. Praegune olukord on märgatavalt segasem kui oli Al-Qaeda õitseajal,» tõdes soomlane.

Suured spordivõistlused meelitavad kohale terroriste, sest kokku koguneb palju inimesi.

«Alates 2001. aasta terrorirünnakutest ei ole USAs suuri rünnakuid enam aset leidnud. Nüüd aga on kujunenud olukord, et ollakse uuesti ettevaatlikud,» selgitas Jyrki Iivonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles