Reform ja IRL kaaluvad sotsidest ministrite vabastamist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esimees Andrus Ansip, IRLi esimees Mart Laar ja sotside esimees Jüri Pihl aru pidamas.
Reformierakonna esimees Andrus Ansip, IRLi esimees Mart Laar ja sotside esimees Jüri Pihl aru pidamas. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraate üle parda heita ähvardavad ning uue partneri leidmiseks alles läbirääkimisi alustavad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) võivad aja kokkuhoidmiseks negatiivse lisaeelarve kahekesi kokku panna ja sotsidest ministrid lahti lasta.

Valitsusliit tahab negatiivse lisaeelarve ja uute tulude paketi, mis on kokku väärt ligi kuus miljardit krooni, valitsuses vastu võtta ja riigikokku edasi saata juba sel neljapäeval, kuid reedel lahvatanud võimutüli ähvardab plaani uppi paisata.

Töölepinguseaduse ja töötute uute hüvitiste üle vaidlevad võimuliitlased saavad ühise nõupidamistelaua taga valitsusliidu eestseisuses kokku täna kell 13 ja arutavad oma erimeelsusi, kuid Postimees.ee andmetel on Reformierakond ja IRL mõttes läbi mänginud ka juba variandi, et tüli jätkumisel lastakse sotsidest ministrid kiirkorras lahti ning nende haldusalad võtavad ajutiselt üle Reformierakonna ja IRLi ministrid.

Ministrite vabastamiseks peab peaminister võtma kaasa vastavad avaldused ja minema nendega presidendi juurde. Sotside käes on praegu rahandusministri (Ivari Padar), siseministri (Jüri Pihl) ja rahvastikuministri (Urve Palo) koht.

See tähendaks, et valitsuses jõutakse uus kokkuhoiupakett ikkagi sel neljapäeval heaks kiita ning juunikuuks, mil need otsused riigikogu tuge vajavad, on Reformierakond ja IRL leidnud endale kolmanda partneri.

IRLi esimees Mart Laar on korduvalt rõhutanud vajadust uus kärpekava kindlasti sel nädalal valitsuses kokku leppida.

Reformierakond ja IRL tegid uue võimuliidu loomiseks ettepaneku Rahvaliidule, mille juhid kogunevad valitsusse minekut arutama täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles