Jarosław Kaczyński: mulle öeldi, et vend võis pääseda

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarosław Kaczyński oma kaksikvenna Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria Kaczyńska pildi taustal.
Jarosław Kaczyński oma kaksikvenna Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria Kaczyńska pildi taustal. Foto: SCANPIX

Poola ekspeaministri Jarosław Kaczyński sõnul öeldi talle pärast Smolenski katastroofi, et tema kaksikvennast president Lech Kaczyński võis õnnetusest pääseda.

«Kui ma külastasin 2010. aasta 10. aprilli hommikul haiglas oma ema, öeldi mulle, et mu vend võis pääseda eluga,» sõnas suurima opositsioonipartei Seaduse ja Õigluse erakonna liider Poola raadio kodulehe vahendusel esmaspäeval ajakirjanikele. «Info tuli nähtavasti Poola välisministeeriumist,» lisas Kaczyński, täpsustamata, kes talle seda konkreetselt ütles.

Opositsiooniliider kommenteeris ka oma erakonnakaaslasest parlamendisaadiku Antoni Macierewiczi väidet, nagu oleks pealtnägijate sõnul viidud kolm lennuki TU-154 pardal olnud reisijat kiirabiga õnnetuspaigalt minema.

«Pärast ligi kolm aastat väldanud uurimist võin ma suure kindlusega väita, et kolme inimese tõenäoline pääsemine on usutav,» märkis Kaczyński. Ekspeaminister lisas, et mõrvateooria on ainus, mis tema jaoks kõike selgitab.

Opositsioon eesotsas Kaczyńskiga on terve ametliku uurimise vältel olnud kriitiline nii Vene kui ka Poola uurijate töö suhtes. Pärast lennuõnnetust asutas erakond ka oma uurimiskomisjoni lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks, milles leiti, et Vene lennujuhid viisid TU-154 piloodid eksiteele. Ka leiti raportis, et pilootide oskused polnud piisavad õnnetuse ärahoidmiseks.

Ühisele seisukohale õnnetuse põhjuste osas pole jõudnud ka Venemaa ja Poola. Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes.

Poola hinnangul lasub osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles