Rahvaliit: jõustuv töölepinguseadus on ebarealistlik

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rüütli
Karel Rüütli Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna võttis Eestimaa Rahvaliit vastu avalduse, milles tõdeb taaskord, et majanduskasvule tuginev töölepinguseadus ei ole majanduslanguse oludes praegusel kujul rakendatav.

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli ütles Postimees.ee'le, et erakond võttis vastu otsuse, et kui selgub, et tänane koalitsioon on lagunenud ning neile tehakse selge ettepanek koalitsioonikõneluste alustamiseks, lähevad nad nendele läbirääkimistele.

Küll rõhutas Rüütli, et vastuvõetud töölepinguseaduse hüvitiste paketi rakendumine toob kaasa töötukassa maksujõuetuse.

Eestimaa Rahvaliit tunneb muret riigi jätkusuutlikkuse pärast. Täna ei tohiks ükski koalitsioonierakond püüda vabaneda vastutusest. Riigimehelikkus eeldab vastutamist ka rasketel aegadel, vahendas erakonna pressiesindaja partei seisukohta.

Eelarvekärbete arutelus on valitsusliidu suurimaks tüliõunaks saanud vaidlused peagi jõustuva töölepinguseaduse üle. Töölepinguseadusega seonduv ei ole tänase valitsuskoalitsiooni ainus lahendamist vajav probleem. Töövõtjale garantiisid luues tuleb lähtuda reaalsetest rahalistest võimalustest töötukassas ja raskest olukorrast ettevõtluses.

Töölepinguseaduses kindlaks määratud hüvitised on teiste sotsiaalgarantiidega võrreldes ebaproportsionaalselt kulukad, mistõttu võivad tulevikus kannatada pensionid, lastetoetused ja teised sotsiaaltoetused.

Rahvaliit juhtis juba töölepinguseaduse menetlusel tähelepanu tõigale, et majanduskasvule tuginev seadus ei ole languse oludes jätkusuutlik. Praegu on küsimus palju enamas kui töölepinguseadus, vaja on tagada kogu sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutlikkus tervikuna.

Rahvaliidu hinnangul tuleb eelkõige saada tasakaalu kogu riigieelarve ning ka praegune tööturuvaidlus lahendada just selle valguses. Tuleb endale aru anda, et kokku peab tõmbama peaaegu igas valdkonnas, ent asi on selles, kuidas seda teha.

Praegune olukord nõuab kriisist väljatuleku koalitsioonilepet. Illusioone kõrvale heites tuleb vajalikud kärped teha läbipaistvalt ja mõistlikult, arvestades sotsiaalset ja regionaalset tasakaalu ning uue kasvu eelduste loomist.

Rahvaliit on oma valimislubadustes traditsiooniliselt jäänud vastustundlikuks ning ootab seda ka teistelt erakondadelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles