Säästunipp: kas säästulampide vahetamine LED-pirnide vastu tasub end ära?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambipirni valimine nõuab korralikku kodutööd.
Lambipirni valimine nõuab korralikku kodutööd. Foto: Reuters / Scanpix

Üks Tartumaal eramajas elav pere loodab oma elektriarvet vähendada, vahetades 33 säästupirni (15 W) LED-pirnide vastu. Kuna LED-lambid on praegu veel üsnagi kallid, siis kas see end ära tasub, selgitab asjatundja.

«Kui lähtume kompaktlambi näitest (15W), siis võrdlemisel peaks lähtuma valgusvoo  luumenitest,» selgitas Tiia Vok Osrami Eesti esindusest.

Ta tõi näite, et 60W hõõglambi valgusvoog on 710 lm (luumenit),  75W hõõglambil 935 lm ja  46W halogeenlambil 700 lm ehk siis energiasääst oleks  võrreldes hõõglambiga 23 protsenti. 15W kompaktluminofoorlambi valgusvoog on 840 lm ehk energiasääst oleks  75 protsenti võrreldes hõõglambiga. 10W LED-lambi valgusvoog on 810 lm, seega  energiasääst  oleks 83 protsenti võrreldes hõõglambiga. «Seega halogeenlambid säästavad energiat kuni 30 protsenti, kompaktlambid kuni 80 ja LED-lambid 80 kuni 90 protsenti  võrreldes hõõglambiga,» rääkis Vok.

Rahaline sääst, kui arvestada energiahinnaks 0,13 eurot kWh, on näites toodud kompaktlampide ja LED-lampide puhul  ühe valgusallika kohta umbes 7eurot aastas võrreldes hõõglambiga.

Palju ei maksa loota

Osrami esindaja tõdes, et kui vahetada valgusvoo järgi võrreldavad kompaktluminofoorlambid (rahva seas tuntud kui säästupirnid)  LED-lampide vastu, siis väga suurt erinevust energiatarbimises ei ole.

«Väide, et LED-lambid on energiasäästlikumad kui kompaktluminofoorlambid, peab paika,» kinnitas Vok sellegipoolest. Ta selgitas, et kuigi voolu tarbimises ei ole erinevused suured, tuleb see erinevus rohkem sellest, et LED-lampide valgusspekter on inimese silmale teisiti nähtav ja sellega seonduvalt tundub näiteks 3,5W võimsusega LED-lamp, mille valgusvoog on 250 lm ja võrreldav 25W hõõglambiga,  rohkem valgust andev.

«See, mis puudutab aga valgusallikate väljavahetamist ja sellega seonduvat hinnakalkulatsiooni, ei saa kuidagi ühest soovitust anda,» rõhutas ta. Voki sõnul LED-lampide tootesortiment pidevalt muutub ja järjest lisandub uusi soodsama hinnaga tooteid.  Lihtsamad LED- lambid on hetkel kauplustes hinnaklassis 10-20 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles