Kohus vabastas üle poole aasta kinni peetud vietnamlase väljasaatmiskeskusest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveametile kuuluv väljasaatmiskeskus Harkus.
Politsei- ja piirivalveametile kuuluv väljasaatmiskeskus Harkus. Foto: Liis Treimann

Tallinna halduskohus rahuldas Eesti Inimõiguste Keskuse taotluse ja vabastas Vietnami kodaniku väljasaatmiskeskusest. Seni on vietnamlase kinnipidamist on alates septembrist iga kahe kuu tagant pikendatud.

Inimõiguste keskus taotles vietnamlase vabastamist tuginedes asjaolule, et isik on Eestilt palunud rahvusvahelist kaitset ning on põhiseadusvastane kinni pidada varjupaigataotlejat, kui ei esine seaduses loetletud kinnipidamisaluseid, sh näiteks ohtu riigi sisejulgeolekule.

Inimõiguste keskuse pagulasprogrammi juhi Kristi Toodo sõnul on selline kohtuotsus märkimisväärse tähendusega. «See võib muuta edaspidist kohtupraktikat, mis puudutab varjupaigataotlejate majutamist vastuvõtukeskuse asemel kinnipidamisasutustes,» sõnas Toodo.

Vietnami päritolu varjupaigataotleja viibis alates eelmise aasta septembrist Harku väljasaatmiskeskuses ning tema kinnipidamise pikendamist on politsei- ja piirivalveamet taotlenud siiani edukalt iga kahe kuu tagant. 

Eesti Inimõiguste Keskus on avalikes huvides tegutsev sõltumatu sihtasutus, mille eesmärk on edendada inimõiguste kaitset Eestis ja mujal. Vietnamlast esindati keskuses tegutseva varjupaigataotlejate õigusabi kliiniku tegevuse raames, mida rahastab siseministeerium ja Euroopa Liit Euroopa Pagulasfondi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles