Venezuela presidendiks vannutati Nicolas Maduro

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro andis reedel Venezuela presidendi ametivande ja kinnitas sealjuures veelkord, et jätkab Hugo Cháveze alustatud revolutsioonilist üritust.
Nicolas Maduro andis reedel Venezuela presidendi ametivande ja kinnitas sealjuures veelkord, et jätkab Hugo Cháveze alustatud revolutsioonilist üritust. Foto: SCANPIX

Nicolas Maduro andis reedel Venezuela presidendi ametivande ja kinnitas sealjuures veelkord, et jätkab Hugo Cháveze alustatud revolutsioonilist üritust.

«Ma vannun seda ülemjuhataja igavese mäletuse nimel,» kinnitas Maduro.

Samal ajal teatas keskvalmiskomisjon, mis oli algselt soostunud 54 protsendi valimistulemuste ülekontrollimisega, et üle loetakse siiski kõik hääled.

Venezuela valimisametnikud kinnitasid esmaspäeval ametlikult Maduro võitu oodatust tasavägisematel presidendivalimistel, meeleavaldusi alustanud opositsioon nõudis häälte ülelugemist. Riikliku keskvalimiskomisjoni esimees Tibisay Lucena esitas ametlikult kinnitatud andmed, kuulutades märtsis vähki surnud presidendi Cháveze poliitiliseks mantlipärijaks peetava 50-aastase Maduro seaduslikult valitud presidendiks.

Maduro osales neljapäeval Ladina-Ameerika riikide tippkohtumisel, kus sai osaliste toetuse seaduslikult valitud riigipeana.

Riiki 14 aastat juhtinud Chávez suri 5. märtsil 58-aastasena, taastumata detsembris Kuubal tehtud järjekordsest vähioperatsioonist.

Valge Maja nõudis kolmapäeval Venezuela valitsuselt sõnavabaduse ja meeleavalduste õiguse kaitsmist ning hoiatas vägivalla eest pärast valimistulemustest tingitud protestiaktsioone, mis tõid kaasa inimohvreid. USA administratsioon keeldus ühtlasi tunnustamast Madurot Venezuela uue presidendina, kui hääli üle ei loeta. Välisminister John Kerry avaldas isiklikult toetust Venezuela opositsioonijuhi Henrique Caprilese nõudele pühapäevastel presidendivalimistel antud hääled üle kontrollida.

Vene välisministeeriumi eestkõneleja Aleksandr Lukaševitš seevastu kutsus Venezuela opositsiooni üles austama rahva tahet ja leppima presidendivalimiste tulemusega.

Venezuela riikliku valimiskomisjoni teatel edestas Maduro Caprilest ainult 262 000 häälega. Ühtekokku hääletas 14,9 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles