Tondiraba spordibaas ootab riigilt abi

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tondiraba spordibaas
Tondiraba spordibaas Foto: Tallinna spordi- ja noorsooamet

Sel nädalal löödi suurejoonelise ja skandaalse Tondiraba spordikeskuse ehitusel kopp maasse. Kolme väljakuga ja 5000 pealtvaatajat mahutav jäähall peab valmis olema tuleva aasta juuniks, ülejäänud objektide – ujulate, võimlemissaalide ja hotelli – rajamist takistavad aga all-linna ja Toompea vahelised mitte just kõige soojemad suhted.

Tallinna spordi- ja noorsooameti juht Rein Ilves kuulutab alustuseks, et Tondirabale valmib eelkõige Eesti, mitte Tallinna või Lasnamäe spordikeskus. «Ega Lasnamäele ole vaja iluuisutamise juunioride MMi, mis 2015. aastal Tondiraba jäähallis toimub, vaid ikka Eestile. Ja ujula saaks Eesti, mitte Lasnamäe koondise treeningbaasiks.»

Spordirajatised peavad asuma seal, kus rahvas, mitte keset metsa, kinnitab Ilves. «Riiklik prioriteet on praegu Kääriku baaside ehitamine. Aga kes seal sportima hakkab, kui võimas Tehvandi kompleks on mõne kilomeetri kaugusel? Lasnamäe on 114 000 elanikuga Eesti suuruselt teine linn, kuid sportimisvõimalusi seal pehmelt öeldes napib. Oli vaba maalapp, miks sinna mitte ehitada?»

Golfiväljak pennide eest

Jäähalliga on asjad korras. Tallinn ehitab selle oma raha ehk 22 miljoni eest, lisaks kulub kolm-neli miljonit inventarile. «Kahtlemata on jääväljakuid vaja, sest pole ju normaalne, kui suure linna peale on vaid üks korralik ja üks kesine jäähall. Eesti võiks olla hokiriik ning meie iluuisutamine on kõrgel tasemel. Lasnamäel leidub küll ja veel lapsi, kes nende aladega tegeleda soovivad.»

Ilves rõhutab, et jäähall on multifunktsionaalne: «Planeerisime halli piisavalt kõrge, et seal saaks ka võrkpalli ja korvpalli mängida, kasvõi tiitlivõistlusi korraldada.»

Korras on asjad ka skandaalse üheksarajalise golfiväljakuga, mis Tondiraba kompleksiga piirneb. «Meie asi on kinni maksta projekt. Selleks kulub kõige enam 120 000 eurot. Väljaku rajab Eesti Golfi Liit koostöös rahvusvahelise alaliiduga (R&A) ning hakkab seda ka ülal pidama. Oleks rumal säärasest pakkumisest loobuda. Me saame eelkõige noortele mängijatele mõeldud golfiplatsi pennide eest. Kui linn projekti kinni ei maksaks ja väljakut munitsipaalomandisse ei võtaks, jääks ka rahvusvaheline raha tulemata. Sellised on R&A tingimused.»

Golfiväljaku ümbrusesse on plaanitud tervisesportlastele kergliiklusteed, millest talvel saaks suusarajad.

EOK võiks olla vahendaja

Ülejäänud objektidega – nende detailplaneerimine praegu käib – on keerulisem. Tallinn oma jõududega hakkama ei saa, vaja oleks riigi abi: et kultuuriministeerium taotleks objektidele Euroopa Liidu raha.

«Kahjuks pole Tondiraba kompleksi ujulad euroraha saajate nimekirjas, küll aga TTÜ spordihoone kõrvale rajatav bassein,» teatab Ilves ja leiab, et selline jagamine pole õigustatud. «Esiteks on seal piirkonnas Nõmme ja Haabersti ujula olemas ja teiseks käib jutt vaid 50-meetrisest basseinist. Tondirabasse on plaanitud lisaks 25-meetrine vann põhjusel, et siis saaks Tallinnas korraldada ujumise EMi, näiteks juba 2018. aastal.»

Samasugune segane seis on võimlemishalliga. «Praegu on iluvõimlejad hõivanud pool Kalevi spordihalli, sest sealsed laed on piisava kõrgusega, kuid mõistagi oleks parem, kui nad saaks päris oma, kolme saaliga maja.»

Kui jäähall püsti, jätkatakse kompleksi arendamist vastavalt võimalustele. Ideaalis võiks ehitis lõplikult valmis saada 2018. aastal: «Siinjuures on esmatähtis, et riik ja Tallinn leiaks ühise keele. Seni koostöö ei toimi. Aga peaks – osa raha paneks linn, osa saaks eurofondidest. Eesti Olümpiakomitee (EOK) võiks Tallinna ja riigi vahele vahendajaks tulla, sest Tondiraba keskust on vaja Eesti spordile.»

Ilves kinnitab, et kompleksi majandamisega saaks Tallinn hakkama. «Kahju, et jäähall tuleva aasta jaanuariks ei valmi – KHLi meeskond Riia Dünamo soovis sel ajal Tallinnas pidada liigamängu Peterburi ASKga. Aga jah, Peterburi hokiklubi tahaks tuua 160 last meile suvel treeninglaagrisse, Soome spordiakadeemia õpilased tuleksid samuti Tallinna harjutama, sest aeg-ajalt peab rutiinsest keskkonnast väljuma. Külaliste jaoks ehitame kompleksi juurde 150-kohalise hosteli, kus oleks ka toitlustamine.»

Tallinn ei raja spordibaase pelgalt Lasnamäele, vaid ka Sõle tänavale kerkib peagi kolme korvpalliväljakuga hall ning kümne rajaga 25-meetrine ujula. «Lisaks on seal ruumid judo ja maadluse harrastamiseks ning ehk leiame ka pinna vehklejatele, kes peavad praegu Mustamäel kitsas ja remontimata saalis trenni tegema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles