Kohus mõistis Villu Reiljani süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Aivar Pilv, Rahvaliidu pressiesindaja Manona Pihlap ja Villu Reiljan täna kohtus.
Advokaat Aivar Pilv, Rahvaliidu pressiesindaja Manona Pihlap ja Villu Reiljan täna kohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu liige Villu Reiljan mõisteti süüdi Rävala puiestee kinnistu müügi ajal pistise nõudmises ja teda karistati 2 aasta ja 3 kuu pikkuse vangistusega kolmeaastase katseajaga. Süüdi jäid ka advokaat Tarmo Sild ja ärimees Aivo Pärn.

Kohtus jäid süüdi kõik kolm kohtualust. Lisaks riigikogu liikmele Villu Reiljanile ka advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Tarmo Sild ja ärimees Aivo Pärn.

Tarmo Silla rahalise karistuse suuruseks määras kohus 270 päevamäära ehk 102 870 krooni. Aivo Pärna rahalise karistuse suuruseks määras kohus 220 päevamäära ehk 143 440 krooni. Need summad tuleb meestel tasuda 30 päeva jooksul.

Kõik kolm süüdimõistetut peavad tasuma ka 6525-kroonise sundraha.

Villu Reiljanile määratud kolmeaastase katseaja kulgemist arvatakse alates kohtuotsuse kuulutamisest, s.o alates k.a 19. maist.

Villu Reiljan ei soovinud kohtuotsust kommenteerida, kaitsja Aivar Pilv kinnitas, et kohtuotsus kaevatakse kindlasti edasi.

Kohtuotsuse võib edasi kaevata ja apellatsioonkaebuse esitamise viimane tähtaeg on 3. juuni. Kui kohtuotsusele apellatsioonkaebust ei esitata, jõustub kohtuotsus 4. juunil.

Reiljan riigikogust ei lahku

Riigikogu pressitalitus teatas, et põhiseaduse järgi lõpevad riigikogu liikme volitused «teda süüdi mõistva kohtuotsuse jõustumisel». «Seega seni, kuni Harju maakohtu otsus ei ole jõustunud, riigikogu liikme volitused automaatselt ka ei lõpe,» kinnitati Toompealt.  

Süüdistus

Riigiprokurör Triin Bergmanni esitatud süüdistuse järgi on kriminaalasja eeluurimisega tuvastatud, et Villu Reiljan nõudis keskkonnaministrina Rävala pst 8 kinnisasja müügi käigus vandeadvokaat Tarmo Silla vahendusel AS-i Wipestrex Grupp esindajalt Aivo Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Süüdistuse järgi saanuks Aivo Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala 8 kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud AS-ilt Wipestrex Grupp äravõetud tagatisraha summas 31,5 miljonit krooni ja OÜ RealWay tagatisraha summas 31,5 miljonit krooni.

Šokivangistus

Nii Reiljanile kui ka Sillale taotles prokurör šokivangistust. Reiljanile nõudis riigiprokurör Triin Bergmann karistuseks 3 aasta ja 6 kuu pikkust vangistust, millest kandmisele kuuluks 3 kuud. Ülejäänud 3 aastat ja 3 kuud vangistust jääks kanda tingimisi 5-aastase katseajaga.

Pistise vahendamises süüdistatavale Sillale nõudis prokurör karistuseks 11 kuu pikkust vangistust, millest 3 kuud kuuluks kohe ärakandmisele ja ülejäänud 8 kuud kandmisele tingimisi 3-aastase katseajaga.

Mullu 5. septembril alanud protsessil eitas praegune riigikogu rahvaliitlasest liige Reiljan 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Tarmo Sild eitas pistise vahendamist ning Pärn pistise lubamist.

Reiljanile sai süüdistuse esitada pärast seda, kui riigikogu võttis talt õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekul saadikupuutumatuse.

Rävala puiesteel asuva keskkonnaministeeriumi endise hoone müügiprotsessi tagamaade uurimiseks käivitas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse juba 2006. aastal ja poolteist aastat hiljem tunnistas esmalt kahtlustatavaks Pärna ning hiljem ka Reiljani ja Silla.

Keskkonnaministeeriumi konkursi Rävala 8 kinnistu ostuks võitis 2006. aastal Go Groupi tütarfirma OÜ Realway. Pärast võitu vaidlustas Realway konkursi tulemused ning ministeerium nõudis firmalt sisse enampakkumise tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Firma kaebas riigi kohtusse ning ringkonnakohus otsustas mullu novembris, et keskkonnaministril puudus selle käskkirja andmiseks õiguslik alus ning see on vastuolus riigivara seaduse ja riigivara võõrandamise korra sätetega.

Go Group sai Rävala 8 kinnistu siiski enda valdusesse, kuna samuti enampakkumisel osalenud Go Groupi juhtkonda kuuluva Aivo Pärna firma AS Wipestrex Grupp müüs kinnistu Go Groupile 441 miljoniga edasi.

Riigile maksis Pärna firma kinnistu eest 380 miljonit krooni. Realway pakkumine kinnistu ostuks, millest firma loobus, oli 426 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles