Harju maavanem süüdistab Pirita linnaosavanemat tegevusetuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Külvi on siiani Pirita linnaosa haldussekretär.
Mart Külvi on siiani Pirita linnaosa haldussekretär. Foto: Toomas Huik

Harju maavanem Värner Lootsmann algatas täna järelevalve Tallinna linnavalitsuse nende üksikaktide üle, mis puudutavad Pirita linnaosa haldussekretäri Mart Külvi suhtes avaliku teenisuse seaduse nõuete kohaldamata jätmist.


Tallinna linnakohtu 2005. aasta 23. novembri otsuse jõustumisel tekkis Pirita linnaosavanemal kohustus Külvi teenistusest vabastada. Seda aga ei tehtud. Nii töötab Külvi siiani linnaosa haldussekretärina.

Maavanema järelevalve käigus tekkis vajadus teha järelvalvet ka Tallinna linnavalitsuse tegevusetuse üle, sest linnavalitsus on hoidunud teenistuslikust uurimisest ning jätnud andmata hinnangu Pirita linnaosavalitsuse tegevuse seaduspärasusele.

«Olen seisukohal, et kui Tallinna linnavalitsus sai teada Pirita linnaosavanema võimalikust õigusaktide rikkumisest või tema tegevuse ebaotstarbekusest, oleks linnaosavalitsus pidanud algatama teenistusliku järelevalve,» ütles Lootsmann.

Sellest lähtuvalt teeb Harju maavanem järelevalvemenetluses Tallinna linnavalitsusele ettepaneku anda välja õigusakt, millega algatatakse teenistuslik järelevalve Külvi teenistusest mittevabastamise küsimuses.

Tallinna linnakohus mõistis Mart Külvi 2005. aasta novembris üheks aastaks ja kümneks kuuks neljaaastase katseajaga tingimisi vangi ulatusliku maksupettuse eest. Kohus leidis, et Külvi esitas mitmele ettevõttele olematuid arveid. Seetõttu jäi riigil saamata rohkem kui 8 miljoni krooni eest makse. Külvi oli nõus kokkuleppementlusega. Avaliku teenistuse seaduse järgi ei tohiks niisugune inimene enam Pirita linnaosavalitsuses töötada.

Külvi kohtuotsuse jõustumise ajal oli Pirita linnaosavanem Enno Tamm, praegu aga Tiit Terik. Tamm on öelnud, et Külvi eksimused ei ole seotud tööga linnaosavalitsuses, seega ei näe ta ka põhjust haldussekretäri töölt vabastamiseks. Ka Terik ei näe vajadust Külvit tema ametist vabastada. Postimees.ee'le on ta öelnud, et paragrahv, mille järgi Külvi süüdi mõisteti, dekriminaliseeriti 2007. aasta märtsis. Terik ise asus linnaosavanemana tööle 2007. aasta mais.

Edgar Savisaare sõnul on Külvi juhtum reformierakondlaste poolt meelega lagedale toodud. Sellele vaatamata lubas ta eelmise aasta lõpus õigusliku arvamuse saamiseks juristide poole pöörduda. Savisaare väitel kuulutati Külvi kohta käiv kohtuotsus juba 2007. aasta algul kehtetuks. See tähendab, et Külvit ei saa praegu enam töölt vallandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles