Kes lööks Savisaart?

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalikud linnapeakandidaadid suuremates linnades.
Võimalikud linnapeakandidaadid suuremates linnades. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Sihiga kokku panna 200 nimekirja valmistuvad neli parlamendierakonda sügisesteks kohalikeks valimisteks.

Omanäolise Tallinna linnapea kandidaadi kandidaatide-tuuriga tuleb välja Reformierakond, kes annab võimaluse esitada kuni 13. maini kandidaate linnapea kohale, misjärel hakkavad need kolm või enam kandidaati suvekuudel külastama linnaosasid, tutvustama oma seisukohti ja vaatenurki pealinna tulevikust. Esimeseks kandidaadiks nimetati läinud reedel Laine Randjärv, linnapea kohta sihib ka Valdo Randpere.

Reformierakond viis läinud aasta sügisel uuringufirma TNS Emor abiga läbi küsitluse uurimaks, keda rahvas näeb oravapartei Tallinna linnapea kandidaadina, ning enne 17. augustit, mil kandidaat kinnitatakse, seisab ees teinegi, täpsustatud küsitlus. Selles püütakse juba välja pakkuda ka teiste erakondade kandidaate, et panna võrdlusesse Reformierakonna kandidaadi võimalused.

Esimese küsitluse põhjal tõusid teistest selgelt esile aga hoopis rahandusminister Jürgen Ligi ja riigikogu liige Kaja Kallas. Ligist on olnud linnapea kontekstis Edgar Savisaarele tugeva vastandujana juttu ka pärast küsitlust, Kallas otsustas kandideerida Viimsis.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson leidis, et kui Reformierakond plaanib Tallinna linnapea kandidaadiga välja tulla alles augusti lõpus, viitab see, et neil ei olegi plaanis pealinnas väärikat vastast pakkuda.

«Kui nad oma kandidaadi kinnitamise nii kaugele lükkavad, viitab see ka Tallinnas sellele, et neil on vaid osavõturõõm ja linnapea kohta nad saada ei loodagi,» ütles Simson, kes kandideerib Pärnu linnapeaks.

Keskerakond tuli viimastel kohalikel valimistel välja 200 nimekirjaga ja latti ei soovi nad alla lasta ka seekord, kuigi mõni vald on vähemaks jäänud. Simsoni sõnul on nimekirjade tuumikud koos ja linnad koostavad ise oma programme.

Reformierakond on seadnud samuti sihiks kandideerida valimisnimekirjaga 200 omavalitsuses üle Eesti, mis tähendab, et 66 omavalitsuses lähevad nad valimistele esimest korda. Erakonna peasekretär Martin Kukk prognoosis valimistel Reformierakonna nimekirjadesse kokku ligi 5000 kandidaati, mis on üle kahe korra rohkem, kui oli 2009. aasta kohalikel valimistel.

Valimisnimekirjade koostamine on omavalitsustes täies hoos, praegu toimuvad üle Eesti valimisseminarid ning enamikus omavalitsustes selguvad linnapeade ja vallavanemate kandidaadid hiljemalt augustis.

IRLi peasekretär Tiit Riisalo pakkus, et enne suurt suve on neil nimekirjad ja programmid paigas, kuna töö piirkondades käib. Tuleval nädalal on ees teine valimisseminar, viimane volikogu kiitis heaks erakonna üleriigilise katusprogrammi, millest saab alus piirkondlikele programmidele.

Nii nagu kõik teised erakonnad, püüab ka IRL Tallinna linnapea kandidaati paika seada eelkõige tugeva vastasena senisele meerile Edgar Savisaarele. Erakonna liikmed on omavahel arutanud, et Savisaarele vastanduks hästi majandusminister Juhan Parts, kuid teatakse, et tema ei ole see tüüp, kes jätaks ministeeriumi ja läheks Tallinna linnapeaks kandideerima.

Hea linnapeakandidaadina nähakse ka regionaalminister Siim Kiislerit, kuid ka tema on haldusreformile just hoo sisse saanud ja selle põhimõttelise reformi tegemiselt ei soovita teda ära võtta. Kunagine Tallinna linnapea Tõnis Palts on erakonnas öelnud, et tema sellele kohale enam ei kandideeri.

Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal on praeguseks suuremate linnade linnapeakandidaadid paigas, sel neljapäeval kinnitatakse Tallinna linnapea kandidaadiks suure tõenäosusega Andres Anvelt. Tartu linnapea kandidaadiks oli Peep Peterson, kes valiti aga ametiühingute juhiks, ja seetõttu saab seal esinumbriks ilmselt Heljo Pikhof.

Sotsiaaldemokraadid on neil valimistel erilise tähelepanu alla võtnud Narva, läinud nädala neljapäeval näiteks olid kõik sotside juhid taas piirilinnas, et vastanduda keskerakondlikule juhtimisstiilile eesotsas Jevgeni Ossinovskiga.

Tärminid

•    Kandidaatide registreerimiseks esitamine algab 21. augustil ja lõpeb 10. septembril.

•    Hiljemalt 15. septembril registreerib valla või linna valimiskomisjon nõuetekohaselt registreerimiseks esitatud kandidaadid.

•    Alates kandidaatide registreerimise viimasest päevast (16. septembrist) algab aktiivse valimisagitatsiooni aeg, mille jooksul on poliitiline välireklaam keelatud.

•    Elektrooniline hääletamine algab 10. oktoobril ja kestab ööpäev läbi kuni 16. oktoobri õhtuni.

•    Kohalike omavalitsuste valimised on 20. oktoobril.

Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles