12 riigi relvajõudude simulatsioonispetsialistid kogunesid Tartusse konverentsile

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste peahoone Tartus Riia mäel.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste peahoone Tartus Riia mäel. Foto: Margus Ansu.

Täna avati Tartus Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste (KVÜÕA) matkekeskuses taktikalise matkesüsteemi kasutajate 3. aastakonverents, matkesüsteemi JCATS (Joint Conflict And Tactical Simulation) kasutajate konverentsist võtavad osa 12 riigi relvajõudude simulatsioonispetsialistid.

Reedeni vältava konverentsi käigus antakse ülevaade matkesüsteemi senisest arengust, tutvustatakse sellega seotud erinevaid programme ning arutletakse süsteemi tuleviku üle, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja. 

Kümme aastat tagasi USAs välja töötatud simulatsioonisüsteem võimaldab arvutipõhiselt jäljendada reaalseid lahingusituatsioone.

Simulaatori abil õpetatakse eelkõige staape ja juhte, mängides läbi erinevaid taktikalisi olukordi, kus brigaad või pataljon on vastavalt vajadusele kas rünnakul või kaitses.

Tänaseks on algselt energeetikas kasutatud süsteemi kasutusele võtnud kahekümne riigi relvajõud.

KVÜÕA matkekeskuses kasutatavat taktikalist simulatsioonisüsteemi rakendati Eestis
esmakordselt 2006. aastal, projekt käivitati  täies mahus 2007. aastal, „Projekt on
alates käivitamisest edukalt töötanud.

Kui keskmiselt kulub sama süsteemi juurutamiseks ligemale aasta, siis Eestis kulus projekti täielikuks käivitamiseks vaid viis kuud,“ ütles matkekeskuse ülem kolonelleitnant Tõnis Asson.

Selle aasta märtsis viidi matkekeskuses läbi Balti riikide, NATO Löögijõu ja USA Euroopa
väekoondise vastuvõtva riigi toetuse ühisõppus Balti Host 2009.

Kolonelleitnant Tõnis Assoni sõnul on tegemist olulise sündmusega, mille käigus saavad JCATSi kasutavad inimesed vahetada kogemusi ning näha, millised on teiste
riikide tööpraktikad ja arengud.

Sel aastal Tartus korraldatav aastakonverents on simulatsioonisüsteemi ajaloos kolmas, möödunud aastal korraldati konverents Rumeenias ja üle-eelmisel aastal Kanadas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles