Linnapeadest teenis mullu enim Pärnu meer

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapeadest teenib suurimat palka Pärnu meer Toomas Kivimägi.
Linnapeadest teenib suurimat palka Pärnu meer Toomas Kivimägi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eelmisel aastal teenis Eesti suuremate linnade juhtidest enim Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, pealinna meeri Edgar Savisaare teenistus jäi järjekorras kolmandaks. Sellised proportsioonid on Eesti suuremate linnajuhtide palkade vahel püsinud aastaid.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi teenis 2012. aastal kokku 40 072,51 eurot, mis oli vähenemine võrreldes tunamulluse aastaga (2011), mil ta teenistus oli 12 kuuga kokku 42 000 eurot.

Tartu linnapea Urmas Kruuse aastateenistus oli kokku 37 453 eurot. Temast vaid pisut vähem teenisid abilinnapead Jüri Kõre (36 677 eurot) ning Raimond Tamm (36 490 eurot).

Tallinna linnapea Edgar Savisaare teenistus möödunud aastal oli kokku 35 832 eurot. Ka Tallinnas said abilinnapead juhist vaid pisut vähem palka – abilinnapea Eha Võrgu aastapalk oli kokku 33 484 eurot, Taavi Aasa oma 33 485 eurot, ning Arvo Sarapuu oma 33 415 eurot. Merike Martinson sai kokku 33 179 eurot, Kalle Klandorf 33 288 eurot ja Mihhail Kõlvart 32 978 eurot.

Narva linnapea Tarmo Tammiste teenis mullu kokku 32 851 eurot. Aasta varem sai ta sendipealt sama summa.

Kodulehel ei avalikustata

Sel aastal on linnapeade palku vabast tahtest avalikustanud vaid mõned linnavalitsused. Varem oli palgaandmete avalikustamine kohustuslik 1. aprillist kehtivuse kaotanud korruptsioonivastase seaduse alusel. Uus korruptsioonivastane seadus palgaandmete avalikustamise kohustuse küsimust ei käsitle, küll aga tuleb uue avaliku teenistuse seaduse (ATS) järgi avalikustada ametnike, linna- ja vallajuhtide tasude kogusumma avalikustada avaliku teenistuse kesksel veebilehel.

Samas näevad uue ATSi rakendussätted ette, et palgaandmed avalikustatakse alates 2014. aastast kuni 2015. aastani ametiasutuse veebilehel ning alates 2015. aastast avaliku teenistuse kesksel veebilehel. Seetõttu kinnitas rahandusministeerium, et tänavu pole eelmise aasta andmete avalikustamine asutustele kohustuslik.

Mõned linnavalitsused avalikustasid palgaandmed siiski. Tartu linnakantseleist saadeti andmed kohe Postimehe päringu peale. Vaid Tallinna linnakantseleilt linnavalitsuse palku küsides vastas Raepress järgmisel päeval, et muudetud korruptsioonivastane seadus enam linnavalitsust palgaandmeid avalikustama ei kohusta ning et «linnavalitsuse liikmetele kohaldub 1. aprillist ainult kohaliku omavalitsuse korralduse seadus, mis ei reguleeri linnavalitsuse liikmete palkade avalikustamist.»

Nii rahandusministeerium kui andmekaitse inspektsioon kinnitasid Postimehele, et hoolimata avalikustamise nõude puudumisest ei või omavalitsused keelduda ajakirjanduse päringu peale palgaandmeid väljastamast.

Postimees saatiski Raepressile teabenõude viitega avaliku teabe seaduse paragrahvile, mis keelab kuulutada asutusesiseseks infot, mis puudutab linnaeelarvest makstud tasusid. Ka siis ei kiirustaud linnakantselei ajalehele linnajuhtide palgainfot avaldama, vaid soovitati teha teabenõue Tallinna koduleheküljel asuva vormi kaudu. See tehtud, edastaski Tallinna personaliteenistus neljandal tööpäeval palutud andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles