Pühapäeval tähistatakse saja aasta möödumist esimesest maratonijooksust Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna maraton
Tallinna maraton Foto: Jelena Rudi

Pühapäeva, 28. aprilli keskpäeval saavad Tallinnas Rahvusooper Estonia talveaias kokku mitme põlvkonna teenekad maratonijooksjad, treenerid, jooksuvõistluste korraldajad ning mitmed teised Eesti jooksukultuuri edendajad. Täpselt samal kuupäeval sada aastat tagasi, 28. aprillil 1913 (praeguse kalendri järgi 11. mail), toimus esimene maratonijooksuvõistlus Eestis.

Paldiskist Tallinna lähistele Mustjõele kulgenud 39 versta (40,2 km) pikkuse katsumuse võitis Pjotr Šubin Peterburist, ajaga 3 tundi 23 minutit ja 45 sekundit. Parima eestlasena jõudis neljandana finišisse tartlane Arnold Feldmann. Seda ajaloolist sündmust loetakse Eesti maratonijooksu sünnipäevaks.

Tähtpäeva auks korraldatakse tänavu samuti sajandivanuseks saavas Rahvusooper Estonia teatrimajas konverents «100 aastat maratonijooksu Eestis». Ühe raskema, ent põneva ja rikka ajalooga spordiala käekäigust Eestimaal teeb ülevaate Eesti Spordimuuseumi direktor Daimar Lell.

Müüte murdvast maratonijooksust räägib mitmete spordiraamatute autor, spordiajaloo uurija ja ajakirjanik Tiit Lääne. Oma silmapaistvast maratoonarikarjäärist, treeningute ning võistluste telgitagustest kõnelevad Eesti rekordiomanikud Jane Salumäe ja Pavel Loskutov. Konverentsil osalevad teiste seas Eesti rekordit edasi viinud legendaarsed maratonijooksjad Viktor Puusepp, Rein Leinus, Vladimir Heerik, Villy Sudemäe ning Meelis Veilberg, kelle kogemusi ja tarkuseteri tulevad kuulama valitsevad Eesti meistrid Evelin Talts ja Viljar Vallimäe, kolmikõed Leila, Liina ja Lily Luik, Eesti edetabelijuht Roman Fosti ja mitmed teised tänased tipu poole pürgijad.

Eesti maratonijooksu ajaloos on olnud mitmeid silmapaistvaid saavutusi, persoone ja sündmusi. Jüri Lossmann võitis Antverpeni olümpiamängudel 1920. aastal maratonijooksus hõbemedali, mis oli Eesti Vabariigi esimeseks olümpiamedaliks, üheksakordne Eesti meister Rein Leinus püstitas 1968. aastal oma viienda Eesti rekordi, läbides maratoni 2 tunni 20 minuti ja 3 sekundiga, mis oleks andnud samal aastal toimunud Mexico olümpial kuldmedali, Pavel Loskutov võitis 2002. aastal Münchenis Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali, Jane Salumäe saavutas samas neljanda koha, mis on maratonijooksus läbi aegade Eesti naiste parim koht tiitlivõistlustel.

Neid ja mitmeid teisi Eesti maratonijooksu ajaloo verstaposte käsitleb Spordimuuseumi poolt koostatud juubelinäitus, kus on arvukalt unikaalseid eksponaate ja fotosid ning põnevat statistikat läbi möödunud saja aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles