Kalev: ohutuse tagamine spordiüritustel tuleb luubi alla võtta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leif Kalev
Leif Kalev Foto: Peeter Langovits

Siseministeeriumi kantsler Leif Kalev soovitab kultuuriministeeriumil kaasajastada spordiseadusega sätestatud spordiürituste korraldamise regulatsiooni nii, et selles keskendutaks enam nii osalejate kui pealtvaatajate ohutusele ja turvalisusele.

Kalev saatis kultuuriministeeriumi  kantslerile Paavo Nõgenele kirja, millesviitab Eestis ratifitseeritud Euroopa konventsioonile. Selle eesmärk on ära hoida või ohjeldada jalgpallivõistluste pealtvaatajate vägivallatsemist ja muid korrarikkumisi.

«Spordiseaduse spordiürituste korraldamise nõuded reguleerivad jalgpalli, jäähoki ja korvpalli A-koondiste ja nende meistriliiga klubide mänge ja turniire. Spordialade valikuline regulatsioon on liialt piirav ning ei arvesta kõigi spordivõistluste pealtvaatajate ohutuse ja turvalisuse tagamise vajaduse põhimõtetega,» märgib Kalev.

Kui 2005. aastal spordiseadust koostades keskenduti pealtvaatajatelt tulenevale vägivallale, siis nüüd tuleb Kalevi hinnangul seda laiemalt võtta. «Tänases keskkonnas peame keskenduma pealtvaatajate ja osalejate turvalisuse, ohutuse ning teeninduse probleemidele laiemalt ja seda eelkõige kahjulike tagajärgede ennetamise vaates. Reguleerimist vajavad elanike igapäevast elu ja tegevust mõjutavate spordiürituste korraldamise nõuded (näiteks staadionivälised jooksuvõistlused, jalgrattavõistlused) ja spordiüritused, kus on vajadus täiendavate ohutus- ja turvameetmete rakendamiseks (näiteks auto- ja motospordiüritused),» kirjutas ta.

«Näitena võib esile tõsta möödunud suvel Tallinnas, Haapsalus ja Rakveres toimunud UEFA U19 finaalturniiri, mis ei kvalifitseerunud spordiüritusena spordiseaduse mõttes, kuid oli korralduslikult keerukas ja vastutusrikas üritus ning tõi tribüünidele ligi 50 000 külastajat. Üritus omas laiemat mõju kogukonnale, nii liiklusohutuse tagamise, kui avaliku korra tagamise mõttes laiemalt.»

Kuna Euroopa Nõukogu sporditurvalisuse alaline komitee, kus Eestit esindab PPA, on praegu välja töötamas soovitusi ohutuse, turvalisuse ja teeninduse tagamiseks spordivõistlustel, soovitabki Kalev samaaegselt ka kultuuriministeeriumil spordiseaduses ürituste korraldamise nõudeid kaasajastada ja need viia vastavusse korralduslike ning turvalisuse ja ohutuse tagamise üldiste põhimõtetega. «Oleme valmis igakülgselt kaasa aitama põhimõtete väljatöötamisel,» pakkus siseministeeriumi kantsler omalt poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles