Itaalia poliitiline patiseis võib lõpuks lahenduse saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasaktsentristide aseesimees Enrico Letta täna Roomas presidendipalees ajakirjanikega rääkima saabumas.
Vasaktsentristide aseesimees Enrico Letta täna Roomas presidendipalees ajakirjanikega rääkima saabumas. Foto: SCANPIX

Itaalia valitsust asub moodustama vasaktsentristliku Demokraatliku Partei aseesimees Enrico Letta, teatas täna presidendikantselei esindaja.

Letta nimetas eurotsooni suuruselt kolmanda riigi peaministrikandidaadiks temaga eelnevalt kohtunud president Giorgio Napolitano. Sellega peaks leidma lahenduse kaks kuud väldanud patiseis ning sündima vasak-, parem- ja tsentrijõudude koalitsioon.

Neljakümne kuue aastane Letta on paremtsentristliku Kristlik-Demokraatliku Partei noortetiiva endine juht, keda peetakse Itaalia poliitilise lõhe võimalikuks ületajaks. Tema onu Gianni Letta on olnud aastaid paremtsentristist ekspeaministri Silvio Berlusconi nõunik.

Letta ütles, et Itaalia kannatab majanduskriisi käes, ja lubas asuda lahendama töökohtade vähenemise, firmade sulgemise, kasvava vaesuse ja kodumaalt lahkuma sunnitud noorte perspektiivituse probleemi.

«See on tohutu ja vastuvõetamatu kriisiolukord,» ütles Letta presidendipalees ajakirjanikele.

Eurofiiliks peetav poliitik lisas, et peaministrina on tema eesmärk muuta Euroopa poliitika kurssi, mis on keskendunud liialt kasinusele, kuid sellest enam ei piisa.

Peaministrikandidaat alustab kohtumisi parteidega homme, koalitsioonivalitsus saab eeldatavasti paika nädala lõpuks.

Letta on pidanud varem kolmel korral ministriametit, teda peetakse postideoloogiliseks mõõdukaks, kes suudab omavahel tülitsevad erakonnad kokku tuua, et viimaks ometi valitsus moodustada, ja lähendada poliitikat tavainimestele, kes on kriisi tõttu oma juhtide peale vihased.

Esimest korda sai ta ministriks 1998. aastal ja oli siis Itaalia kõigi aegade noorim minister. Tänasele  nominatsioonikoosolekule presidendi juures saabus ta oma auto roolis, mis ei ole Itaalias sugugi tavapärane - seal kasutab õige poliitik autojuhti.

«Me peame usalduse taastama. Meil on vaja teistsugust Itaalia poliitikat,» ütles Letta ning lubas kärpida parlamendiliikmete arvu ja reformida vastuolulist valimisseadust, millega seletatakse valimiste järel tekkinud poliitilist kriisi.

President Napolitano ütles omalt poolt, et poliitikutel oleks aeg poleemikast loobuda ja pisut enam austust üles näidata.

«Ainus võimalus on poliitiliste jõudude suur koondumine, mis annaks valitsusele mõlemas kojas enamuse,» ütles 87-aastane riigipea, kes valiti pühapäeval parteijuhtide palvel teiseks ametiajaks tagasi.

«Tee on lahti valitsusele, keda riik hädasti vajab.»

Itaalia on olnud kriisis alates veebruarikuistest parlamendivalimistest, kus Demokraatliku Partei juhitud vasaktsentristlik koalitsioon tuli võitjaks, kuid ei kogunud selget enamust.

«Pidev konflikt on luksus, mida Itaalia endale lubada ei saa. Valitsus peab olema rahvusliku lepitamise valitsus,» ütles päevalehe Corriere della Sera kolumnist Massimo Franco.

Demokraatlik Partei on varem välistanud liidu Berlusconi erakonnaga Vabaduse Rahvas, kuid kinnitas hiljuti, et on valmis kuulama kõiki president Napolitano ettepanekuid.

Berlusconi ja tsentristist peaminister Mario Monti on lubanud samuti presidendi valikut austada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles