Mehhiko õpetajad süütasid parteikontoreid

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chilpancingo õpetajad põletavad Revolutsioonilise partei (PRI) kontorit rünnates Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto plakatit.
Chilpancingo õpetajad põletavad Revolutsioonilise partei (PRI) kontorit rünnates Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto plakatit. Foto: Reuters / Scanpix

Haridusreformi peale pahased õpetajad ründasid eile Mehhiko edelaosas erakondade kontoreid, lõhkudes aknaid ning süüdates valitseva partei peakorteri.

Tuhandete ametiühingusse CETEG kuuluvate õpetajatega liitusid talunikud ja õpetajad ning rahvamass marssis läbi Guerrero osariigi pealinna, Chilpancingo samal ajal kui maskides inimsalgad elasid end välja nelja kohaliku erakonna kontori peal, vahendab AFP.

Maskides meeleavaldajad murdsid kohaliku valitseva Institutsionaalse Revolutsioonilise partei (PRI) kontorisse, viskasid hoone akendest välja toole, dokumente ja taimi ning nende lahkumise järel tõusis hoonest musta suitsu.

Mõned protesteerijatest joonistasid seintele valitsusvastase sõnumiga grafiteid ning teised rebisid puruks plakateid millelt vaatas vastu president Enrique Peña Nieto, kes surus opositsioonierakondade toel läbi lonkava haridussüsteemi täieliku ümbertegemise.

Kaigaste ja torudega peksti puruks uksed ja aknad Rahvusliku Tegevuse (PAN) ja Demokraatliku Revolutsiooni erakonna (PRD) ning Kodanike Liikumise kohalikes peakorterites. PDRi seintele kirjutati «rahva reetjad».

Televisioonis näidati ka osariigi haridusosakonna kontoriss süüdatud lõkkeid ning lõhutud arvuteid.

Viimastel nädalatel on õpetajad kaks korda blokeerinud tee Mexico City ja Vaikse ookeani äärse puhkekeskuse, Acapulco vahel, et näidata oma pahameelt detsembris föderaalkongressis vastu võetud haridusreformi suhtes.

Viimane meeleavalduste laine sai alguse päev pärast seda, kui Guerrero osariik võttis vastu seaduse, mis nõuab õpetajatelt regulaarsete eksamite sooritamist oma taseme näitamiseks ning seda tegemata ei saa nad tööle asuda ega olemasoleval  töökohal ametiredelil tõusta..

CETEGi ühingu esindaja kinnitas, et vägivaldne protest on reaktsioon agressiivsele poliitikale, mida õpetajatele peale surutakse ning seetõttu rünnatakse ka parteisid, kes õpetajate vastuseisust hoolimata reformi poolt hääletasid.

Moran hoiatas, et meeleavaldused võivad kasvada, ent on juba valitsuse ülesanne leida sellele lahendus. Ta lisas, et ühing peab õhtupoole nõu edasise tegutsemise osas.

Guerrero kuberner Angel Aguirre nimetas vägivaldseid protesteerijaid vandaalideks ning hoiatas, et kuritegude toimepanijate kohta väljastatakse arreteerimisorderid. Ta lisas, et on palunud abi föderaalpolitseilt.

PRI esimees Caesar Camarco mõistis rünnakud hukka ning teatas, et see ei tohi jääda karistuseta.

Chilpancingo linnapea Mario Moreno palus föderaalvõimudelt abi olukorra kontrollimisel.

«Meil ei ole võimalik seista 4000 või 5000 inimesega vihase rahvamassi vastu,» ütles Moreno.

Õpetajateks õppivad noored sulgesid samal ajal kõrvalosariigis Michoacanis kaks riiklikku maanteed ning nõudsid, et kooli lõpetajad saaks automaatselt ka õpetajatena tööle asuda.

Viimastel nädalatel on meeleavaldused toimunud ka Oaxaca piirkonnas, mis on koos Guerrero ja Michoaganiga Mehhiko vaeseimad osariigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles