Heil: töötasu tõus riigisektoris võib tekitada üldist palgasurvet

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Toomas Huik

CV Keskuse tegevjuhi Paavo Heili sõnul võib palgatõus riigisektoris tuua palgasurve kogu Eesti majanduskeskkonnale.

«Riigitöötajad on osa Eesti inimkapitalist ja kindlasti ei saa neid lahutada kogu ülejäänud tööturust. Eesti ettevõtete konkurentsivõime jaoks on aga oluline, et palgakasv ei ületaks tootlikkuse kasvu,» ütles Heil Postimehele.

Ta lisas, et kui riigitöötajate palgakasv on suurem kui erasektoris, saavutab riik töötajate värbamisel konkurentsieelise. Erasektor, selleks, et tööjõuturul konkurentsis püsida peab pakkuma sarnase kvalifikatsiooniga inimestele samaväärset palka ja hüvesid.

«Riigisektori poolt «ennetav» palgatõus tähendab palgasurvet kogu Eesti majanduskeskkonnale,» ütles ta.

Heil lisas, et samas peab riik tagama, et meile kõigile vajalikud avalikud teenused saaks kvaliteetselt teostatud ja seetõttu on oluline jälgida erasektori palkasid ning muid pakutavaid hüvesid ja vastavalt olukorrale reageerida, kas palgatõusu või langetamisega.

«Kindlasti on Eestis palju valdkondi, kus riik peab palkasid tõstma, et pakutava teenuse kvaliteet kasvaks. Üheks sellistest valdkondadest on kindlasti haridus. Maksumaksja ja ettevõtjana oleks mul hea meel kui palgatõus riigisektoris tuleks efektiivsema töökorralduse mitte täiendava maksukoormuse arvelt.»

Valitsus kinnitas neljapäeval riigi eelarvestrateegia aastateks 2014-2017, mille kohaselt tõstetakse ka riigisektoris palku. Lahtine on küll veel selle suurus eelolevail aastail.  Numbriliselt selgub tuleva aasta palgatõus augustis-septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles