Täna möödub 27 aastat Tšornobõli katastroofist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukrainas mälestatakse täna, mil möödub Tšornobõli tuumakatastroofist 27 aastat, selle tagajärjel elu kaotanuid.

Ukraina pealinnas Kiievis toimus mälestusüritus juba täna varahommikul, edastab Reuters.

Ukrainlased riietusid Tšornobõli tuumajaama töötajateks ning süütasid hukkunute mälestuseks küünlad.

Praeguse Ukraina alal Tšornobõlis leidis 26. aprillil 1986. aastal kell 1.23 kohaliku aja järgi aset tuumaõnnetus. Radioaktiivne pilv levis paljudesse riikidesse ning saastas alasid Ukrainas, Venemaal ja Valgevenes.

Asjatundjate sõnul oli tegemist suure koguse radioaktiivsusega, mis ületas 400 korda Hiroshima tuumapommi plahvatusel tekkinud radioaktiivsuse.

Juhtum sai alguse turvasüsteemide katsetamistest, mille tagajärjel Tšornobõli neljas reaktor plahvatas. Esimesele plahvatusele järgnes teine plahvatus, mis oli võimsam. Radioaktiivne aine paiskus laial, kuna tuumajaamal ei olnud betoonkatet. Kannatada saanud reaktoris ei töötanud enam ka jahutussüsteem, mis viis reaktoris olnud grafiidi põlenguni. See põleng aitas radioaktiivse aine levimisele kaasa.

Õnnetuse tagajärgede likvideerimise käigus kaeti lekkinud reaktor betoonsarkofaagiga.

Miljonid inimesed kannatavad seni selle katastroofi tagajärgede tõttu. Radioaktiivne saastatus tekitas vähki ning saastas elualad.

Hukkunute täpne arv ei ole teada, sest paljud on haigestusid märgatavalt hiljem pärast katastroofi.

Tuumajaama töötajate elukohaks olnud Prõpjati linn evakueeriti, kuna saastatuse tõttu oli seal ohtlik edasi elada. Töötajatele rajati uus elukoht 50 kilomeetri kaugusele, mis kannab nime Slavutõtš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles