Aaviksoo: kahju, et pronkssõdurit ei teisaldatud 1990. aastate algul

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Endine kaitseminister, praegu haridus- ja teadusministrina töötav Jaak Aaviksoo avaldas Õhtulehele antud intervjuus kahetsust, et pronkssõdurit ei teisaldatud juba 1990. aastate algul, 2007. aastaks oli teisaldamine tema sõnul aga vältimatu ning see otsus oli õige.

Aaviksoo ütles, et selgitustöö, mida selliseid otsuseid tehes oleks pidanud tegema, oli tõenäoliselt ebapiisav. «Osa venekeelsest elanikkonnast on tagantjärele väitnud, et oleks nad teadnud, et need plaanid on rahumeelsed ja pole suunatud pronkssõduri hävitamisele ja lõhkumisele, oleksid nad suutnud seda otsust mõista. Aga seda selgitustööd me ei suutnud teha,» ütles Aaviksoo, kelle sõnul on vabandus, et aega oli vähe ja mõistust ei jagunud, tagantjärele õigustus.

Kindlasti oli Aaviksoo sõnul õige ka see, et pronkssõdur teisaldati kuus aastat tagasi toimunud pronksöö sündmustega seoses kiirkorras. «Täna on Eesti elu rahulikum ja niisuguseid provokatsioone, mida me kartsime 2005.–2007. aastal, nendeks põhjust enam kindlasti pole,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles