Kaaperdatud laeva kapten sai elupäästja aumärgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet, kapten Andrei Nožkin, siseminister Jüri Pihl ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg.
Välisminister Urmas Paet, kapten Andrei Nožkin, siseminister Jüri Pihl ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg. Foto: Siseministeerium

Mullu novembris Somaalia ranniku lähedal kaaperdatud laeva kapten Andrei Nožkin sai täna siseminister Jüri Pihlilt Elupäästja III klassi medali, millega tunnustatakse inimeste elu päästmisel ilmutatud vaprust ning kangelaslikkust.

Aumärgi üleandmisel osalesid ka välisminister Urmas Paet ning päästeameti peadirektor Kalev Timberg.

«Kaaperdatud laeva kaptenina mõtles Andrei Nožkin eelkõige oma meeskonna liikmete peale. Tänu tema kindlameelsele ja professionaalsele tegevusele pääsesid kõik meeskonnaliikmed pantvangist elu ja tervisega,» ütles siseminister Jüri Pihl.

Välisminister Urmas Paet avaldas heameelt viimase aasta jooksul käivitunud rahvusvaheliste piraatlusevastaste mereoperatsioonide üle.

«Loodan, et piraatlusevastaste operatsioonide karmistamine aitab kaasa sellele, et võimalikult vähesed pered peavad edaspidi tundma muret isade ja abikaasade piraatide kätte langemise pärast,» ütles Paet. «Kui aga vajadus tekib, on välisministeerium jätkuvalt valmis aitama, et Eestist pärit meremehed saaksid koju jõuda,» lisas ta.

Päästeameti peadirektor Kalev Timberg ütles Nožkinit õnnitledes, et Elupäästja III klassi medal antakse sellisel põhjusel esmakordselt. «Selle aumärgiga oleme tavaliselt autasustanud neid vapraid inimesi, kes päästsid kellegi elu põlevast majast või ka veest. Esimest korda antakse aga medal üle inimesele, kes oli enam kui kaks kuud piraatide käes pantvangis ning suutis päästa terve meeskonna,» ütles Timberg.

Kapten tänas välisministrit

Kapten Andrei Nožkin avaldas eraldi tänu välisminister Urmas Paetile tehtud töö eest laeva meeskonna päästmiseks. «Meremehed ei kahelnud hetkegi, et meid hätta ei jäeta ning vajalik abi tuleb,» ütles Nožkin medali vastu võttes. «Seda hinnalist medalit tahaksin jagada oma meeskonnaliikmetega, sest nad väärivad tunnustust oma vapruse eest. Eriti tänulik olen ma aga oma perele, kes ootas mind kannatlikult koju ja aitas oma moraalse toega mul pantvangis olemise ajal tugev olla,» lisas kapten.

Taani firmale Clipper Group kuuluv alus MV CEC Future sattus piraatide rünnaku ohvriks eelmise aasta novembris. Koos kapten Andrei Nožkiniga viibis pardal kokku 13 meeskonnaliiget, kellest 5 olid Eesti päritolu. Alus oli piraatide valduses 71 päeva ning see vabastati lunaraha vastu selle aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles