Kevadpäevad kärbivad unetunde

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase hambaarstina teab Katre Kipper, et otium reficit vires (puhkus taastab jõudu), ning pärast pildil poseerimist vahetab ta eelmise Villemi välja, ronides ise Villemina kiigele. See on päeva kõige rahulikum puhkehetk.
Tulevase hambaarstina teab Katre Kipper, et otium reficit vires (puhkus taastab jõudu), ning pärast pildil poseerimist vahetab ta eelmise Villemi välja, ronides ise Villemina kiigele. See on päeva kõige rahulikum puhkehetk. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval valgub Tartu linn täis üliõpilasi ning õhk on paks tudengivaimust. Kultuuriklubi on 146 kevadpäevade üritust juba pool aastat ette valmistanud. Milline oli aga tudengipäevade peakorraldaja päev täpselt nädal enne kevadpäevi? 

Äratuskell tiriseb kell 6.30. Katre Kipper, Tartu kevadpäevade projektijuht, lubab endale veel pool tundi pikutamist. Siis kiirelt üles ja kooli. 8.15 algab loeng Maarjamõisas – kirurgia.

Katre Kipper õpib hambaarstiks. Neljanda aasta kevadsemester ei luba puududa üheltki loengult, isegi kui korraldad Tartu üht suurimat tudengiüritust.

Loeng läbi, järgneb kiirkõnd trajektooril Maarjamõisa–Karlova. Tudengilaulikud, mõni tuhat trükisooja brošüüri, jõudsid Sõbra majja ja ootavad laialiviimist müügipunktidesse üliõpilasesindustes. Öölaulupeol käib ligi 10 000 inimest – kõigile laulikut ju ei jagu? «Ei jagu jah. Aga ega kõik ei ostagi, paljudel on kõik laulud peas,» märgib Kipper.

Kell 11 on vaja lipata õmbleja juurde, sest tema käes on Villemi, kollase koera püksid. «Me saame endale uue Villemi, aga see valmib alles ülehomme või neljapäeval.» Õmblejal oli uue maskoti pükste õmblemiseks vaja näha vanu pükse.

DNA juurest Kaarsillale

Püksid õigesse kohta toimetatud, on aeg teha lahti arvutiklapp. Kirjadele vastata, sponsoritega suhelda, kultuurikava.ee-s oli vaja pisut ürituste kava lihvida. Seejärel jälle mõned tunnid koolis.

Meditsiinigeneetika praktikumis eraldab Kipper süljest DNAd. Pärilikkusainet tsent­­ri­­fuugitamast jookseb neiu otse Kaarsillale, kus Villem juba rõõmsalt kiigub. Peaks isegi kollased püksid jalga tõmbama, mõtleb Katre.

Tööpäeva lõpul, kell 17 ongi neiu kiige peal, Villemina. Kii­­gele ronimine on paras kunsttükk. Proovige ise kartulikoti mõõtu sussidega kolmemeetrisest redelist üles saada. Parem osa seisab aga alles ees. Need 45 minutit kiige peal on tõenäoliselt päeva kõige rahulikumad – keegi ei saa tülitada, sest telefoni ja arvutit pole käepärast.

Kell 18.15 jõuab Katre Sõbra majja rahvatantsutrenni. Minutilisi joogipause kasutab ta kiirelt info saatmiseks ja kirjadele vastamiseks. «Mida ma küll nutitelefonita teeksin?!» ohkab ta.

Pärast tantsu on trajektoor Karlova–lauluväljak. Kümme minutit enne üheksat on valvelauatädi õnneks veel kohal. Katre Kipper tahab ise üle vaadata, kas lauluväljakul on öölaulupeo tarvis valgustus ikka piisav ja toimiv. Tulemus: vaid seitse põlevat lampi.

Kõik on täis

Pärast kojujõudmist on esimene kiri lauluväljakule, et vaja oleks ikka rohkem põlevaid valgusteid. Vastuses seisab, et pidavat saama. Samal õhtul on alanud registreerimine paljudele kevadpäevade üritustele. Kipper on aga hiljaks jäänud. «Mälukal», pubirallil, «Hoia kinni» üritusel ja «Tudengiekstreemil» on kohad juba täis.

Piirarvud ja kohtade nappus üritustel tihendab liiklust Kipperi postkastis. Tuleb asuda vastama murekirjadele, miks on nii vähe kohti ja kas tutvus korraldajaga äkki siiski annaks võimaluse osaleda. «Piirarvud on seatud kindla põhjusega ja kogemuste põhjal, mitte osalejate kiusamiseks,» märgib Kipper resoluutselt.

Kirjadega ühel pool. Kuid õhtu pole veel läbi. Nüüd poolteist tundi õppimist, sest järgmisel nädalal ei pruugi selleks aega jääda. 3. mail on aga vaja koolis veel ära teha arvestus. «Kool on praegu küll natuke tagaplaanil. Kuid mööndust, et «olgu, sa korraldad praegu tudengipäevi, võta veidi rahulikumalt», ikka päris ei ole, kirjeldab Katre koolielu.

Kui ta paneb hommikuks telefoni tirisema, tuleb ekraanile rõõmus sõnum: viis tundi äratuseni.

«Tavalise seitsme tunni ööune asemel on seda vähem, kuid järgmine nädal on kolm tundi und väga hea saavutus, seega peabki harjutama vähem magamist,» muigab Kipper.

Tudengite kevadpäevad

• Esmaspäeval algavad tudengipäevad kell 6.15 ühiselamute juures äratusüritusega «Avatuut».

• Avarongkäik algab esmaspäeval kell 20 Raekoja platsilt ning lõpeb lauluväljakul, kus järgneb öölaulupidu.

• Teisipäeva õhtul kell 22.30 võib Emajõe ääres nautida volbritulemängu.

• «Tudengilaul» kõlab Atlantise restoranis reedel kell 20.

• Pühapäeval saab proovida Emajõe veetemperatuuri kell 13 «Karsummil» ning kell 16 paadirallil.

• Kevadpäevade kava leiab aadressilt www.studentdays.ee/kava/kava.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles