Erakonnad mõistavad Savisaare käitumise hukka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare valimisreklaamid Tallinnas..
Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare valimisreklaamid Tallinnas.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teised eurovalimistel kandideerivad erakonnad mõistavad teravalt hukka Keskerakonna esinumbri Edgar Savisaare osalemise linna raha eest tellitud reklaamiklippides.

Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna volikogu fraktsioon taunib Tallinna maksumaksja raha kasutamist linnapea Edgar Savisaare reklaamklippideks. «Hoolimata sellest, et linnavalitsus on üritanud maskeerida oma ettevõtmist juriidiliselt korrektseks, taandub asi ikkagi Tallinnas ainuvõimu nautiva Keskerakonna ja tema esimehe promole,» seisis erakonna avalduses.

Samuti mõistab Savisaare käitmise hukka Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer.

«Reformierakonna fraktsioon ei pea põhjendatuks linna raha eest valmistatud reklaamklippe, kus linnapea Savisaar kutsub inimesi osalema Euroopa Parlamendi valimistel,» kinnitas ta.

Holsmeri sõnul on see on ju sisult selge valimisreklaam ühele erakonnale, mille maksab kinni maksumaksja.

«Savisaar sülitab taas kord avalikule arvamusele. Eelnevatel valimistel on valimisaktiivsuse tõstmiseks kaasatud avaliku elu tegelasi, kuid kindlasti mitte poliitikuid,» taunis Holsmer Savisaare tegevust.

«Savisaare euroklippide puhul on tegu jätkuva K-kohukese sündroomiga,» sõnas IRL Tallinna volikogu fraktsiooni esimees Matti Tarum. «Võib vaid ette kujutada, milliste turundusnippidega üllatavad Savisaar ja Linnar Priimägi tallinlasi nende endi raha eest oktoobrikuiste valimiste eel.»

Tarumi hinnangul on kõnealuste euroklippide puhul eriti kahetsusväärne, et olukorras, kus Tallinna toimetulekutoetuste raha on kohe-kohe otsa saamas, ollakse otsemaid valmis suunama enam kui pool miljonit krooni propagandale.

«Linnapea reklaamklippideks eraldatud 590 000 krooniga on võimalik tagada paljuräägitud sotsiaalne töökoht täiendavaks üheks kuuks sajale tallinlasele,» märkis Tarum. «Laste mänguväljakuid ei jõuta parandada, lasteaiakasvatajad on pandud näljapajukile, aga poliitreklaami jaoks jätkub raha iga kell.»

IRLi hinnangul näitavad Savisaare teleklipid tema ebakindlust lähenevate valimiste tulemuse suhtes, mis aga ei õigusta eneseupitamist maksumaksja rahakoti najal. «Kui ühe erakonna esinumber, kes pealegi europarlamenti minna ei kavatse, mängib peaosa maksumaksja raha eest levitatavas valimisklipis, on see selgelt vääritu käitumine.»

«Et Tallinna linnapea põhjendused veel ainult teda ennast veenavad, on ühiskond kahjuks harjunud,» lausus Tarum. «Sügiseste valimiste põhiväljakutse saab olema ületada inimesi haaranud tülpimus ja anda tallinlastele tagasi tunne, et neist sõltub kodulinna tulevik.»

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul ei riku Tallinna linnapea Edgar Savisaare europarlamendi valimistele kutsuvad videoklipid ühtki valimisreeglit, vahendas ERR Uudised.

Sibul kinnitas, et kindlasti pole seadusevastane valimistest teavitamine, samuti ei keelusta valimisseadus aktiivse agitatsiooni perioodil kogu valimisreklaami.

«Keelatud on ainult poliitiline välireklaam,» märkis ta.

«Regulatsioon selle kohta, kes võib valimistel osalema kutsuda ja millisel kujul selline üleskutse võib olla, puudub,» nentis Sibul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles