Venemaa ja Jaapan leppisid kokku rahuleppe kõneluste jätkamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Vene president Vladimir Putin leppisid täna kokku kõneluste jätkamises kahe riigi vahel puuduva rahuleppe üle.

Suutmatus sõlmida Kuriili saarte üle kestva territoriaalvaidluse tõttu alates Teise maailmasõja lõpust ametlikku rahulepingut on takistanud Jaapanil ja Venemaal ära kasutamast kahepoolsete suhete täielikku potentsiaali. Detsembris võimule tulnud Abe on teinud suhete parandamisest Venemaaga ühe oma valitsuse prioriteedi ning toetanud ummikus kõneluste jätkamist tülile lahenduse leidmiseks.

Putini sõnul ei tekitanud territoriaalvaidlust Jaapaniga praegune Vene võim. «Me pärisime selle probleemi,» lausus ta Abega peetud kõnelustele järgnenud pressikonverentsil. «Soovime siiralt seda mõlemale poolele vastuvõetaval kujul lahendada.»

«Kuriili saartel elavad Vene kodanikud on samasugused kodanikud nagu kõik teised. Me peame neile ja nende elujärjele mõtlema. Meie ametlik positsioon rahuleppe küsimuses on hästi teada. Me ei kohtunud täna selle küsimuse lahendamiseks, vaid rahuleppe sõlmimisele suunatud kõneluste jätkamiseks ning territoriaaltüli lahendamiseks vajalike tingimuste kokku leppimiseks,» rääkis Putin.

Vene president ja Jaapani peaminister andsid välisministritele korralduse jätkata rahulepingu üle kõnelusi.

Kremlis vastu võetud ühisdeklaratsiooni kohaselt on mõlema riigi jaoks ebanormaalne olukord, et 67 aastat pärast Teise maailmasõja lõppu puudub kahe riigi vahel rahulepe. Lisaks väljendasid Tokyo ja Moskva soovi ületada senised erimeelsused Kuriili saarte üle kestvas territoriaalvaidluses.

Abe lausus tõlgi vahendusel, et kõnelused rahuleppe üle on viimased kaks aastat seisnud.
«Me jõudsime kokkuleppele, et me taasalustame kõnelusi ning kiirendame protsessi. Ma pean seda selle kohtumise tähtsaks tulemuseks,» märkis Jaapani valitsusjuht.

Abe on varem öelnud, et tüli lahendamiseks on oluline luua Putiniga tugevad isiklikud suhted. «Ma tunnen, et suutsime luua usaldusväärsed suhted.»

Putin nõustus, et viimastel aastatel on kõnelused peatunud. «Suutsime jõuda kokkuleppele kõneluste jätkamises,» lausus ta.

Viitamata otseselt territoriaalvaidlusele, kiitis Abe kohtumisel kahe riigi suhete arengut Putini võimuperioodil, kuid tunnistas, et teha on veel palju. «Kahe riigi koostöö potentsiaali pole piisavalt ära kasutatud ning koostööd tuleb laiendada,» lausus Jaapani peaminister.

Viimati külastas Jaapani valitsusjuht Moskvat ametlikul visiidil 2003. aastal, kui Putiniga kohtus tollane peaminister Junichiro Koizumi. 2008. ja 2009. aastal käisid peaministrid Yasuo Fukuda ja Taro Aso Venemaal lühematel ja madalama tasemega visiitidel.

Nõukogude väed okupeerisid neli Lõuna- Kuriili saart Teise maailmasõja lõpul ning need jäid Moskva kätesse, takistades kahe riigi vahelise rahulepingu sõlmimist. Jaapan nimetab neljast saarest koosnevat rühma Põhjaterritooriumideks ja taotleb neid tagasi, viidates 1855. aasta kahepoolsele traktaadile kaubandusest ja piiridest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles