Pildid: Virgin Galacticu kosmoselennuk SpaceShipTwo saavutas ülehelikiiruse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimese turistidele mõeldud kosmoselennu projekt asutus suure sammu edasi eile, kui firma Virgin Galactic loodud kosmoselennuk SpaceShipTwo (SS2) tegi esimese ülehelikiiruse lennu.

Firma asutaja ja omanik, britt Richard Branson oli USAs Californias Mojave kõrbes tunnistamas, kuidas SS2 saavutas raketimootorite abil ülehelikiiruse, edastab Reuters.

Samas oli tegemist esimese korraga, mil kuute reisijat ja kahte pilooti mahutav SS2 tegi sellise raketimootorite katselennu.

«See esimene lend on tähtsaim vaheetapp meie katselendudes,» teatas Branson.

SS2 viis umbes 14 kilomeetri kõrgusele selle kandealus. Siis SS2 vabastati ja raketimootorid käivitati. SS2 lendas 17 kilomeetri kõrgusele ning saavutas ülehelikiiruse, mis oli 1,2 machi.

Ülehelikiiruseks nimetatakse kiirust, mis on suurem kui heli kiirus antud keskkonnas.Ülehelikiirusel liikuvate objektide kiirust väljendatakse Machi arvu abil machides (M).

Pärast nüüdset katset valmistatakse alust ette mitmeks katselennuks, enne kui hakatakse tegema turistidele mõeldud lende.

Praegustel andemetel peaks katselennud 100 kilomeetri kõrgusele toimuma juba selle aasta lõpul. Alates järgmisest aastast tahetakse hakata tegema turismilende.

Nüüdne lend Mojave kõrbe kohal kestis kümme minutit ning lõppes turvalise maandumisega kõrbesse.

Virgin Galactic lendudele on müüdud juba 500 piletit. Lend maksab 200 000 dollarit.

Lende kosmosesse hakatakse tegema USAst New Mexicos asuvast Spaceport America kosmoselendude keskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles