President paneb ERMi uuele hoonele nurgakivi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi rongkäik.
ERMi rongkäik. Foto: Graafika: TPM

Täna õhtul paneb president Toomas Hendrik Ilves nurgakivi Eesti Rahva Muuseumi uuele hoonele, sellele sündmusele eelneb rongkäik algusega kell 17.30 muuseumi praeguse näitusemaja juurest.

Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja juhataja Kristjan Raba tutvustas, mis on plaanis panna nurgakivi silindrisse.

Sellesse läheb koopia Eesti Rahva Muuseumi asutamise protokollist. Ka läheb Eesti põhiseadus, mis seab Eesti riigi ülesandeks tagada rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade.

Raba jätkas, et silindrisse lähevad ka Postimehe selle päeva number ning kaks muuseumilehe Värat numbrit: uue maja ja muinsuskaitsepäevade erinumber.

Silindrisse on valitud veel kolm sümboolset materjali. Hõbe, mis on Raba selgitusel olnud läbi aegade kaunistuste ja raha ekvivalent ning on kaitsva toimega. Silindrisse läheb 2009. aastal ERMi juubeliks vermitud hõbedast kodarraha.

Silindrisse läheb pihlapuit, mis on tugevust nõudvate tarbeesemete materjal. See peletab ka paha eemale, sest pihlakas on niisugust väge. Neid on ikka talude juurde kasvama pandud.

Silindrisse läheb sümboolne sool, mis on aidanud kaasa linnade jõukuse kasvule ja hoolitsenud selle eest, et toit säiliks ja peredel oleks, mida lauale panna.

Veel on kavas silindrisse lisada kümnekroonine paberraha, kus on peal Jakob Hurda portree, ja Lydia Koidula portreega sajakroonine.

Raba jätkas, et silindrisse läheb pärgamendist ürik, millele on kantud Eesti Rahva Muuseumi töötajate nimed.

Riigikogu esimees Ene Erg­ma saatis silindrisse panemiseks kosmoseteemalise ümbriku, mis märgib Eesti esimese satelliidi lendu.

Silindrisse pannakse ka tänase päeva puhul ERMi näitusemajas kell 11–16.30 kasutatav eritempel. Lisaks läheb sinna puidust lõigatud soome-ugri koduhoidjakujuke. Silinder suletakse kell 17 ja rongkäiguga kolitakse see Raadile.

Eesti Televisioonis algab ülekanne nurgakivi panekust kell 19.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles