Itaalia peaminister Enrico Letta tervitab Euroopa Ühendriike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Enrico Letta
Itaalia peaminister Enrico Letta Foto: SCANPIX

Itaalia värske vasaktsentristist peaminister Enrico Letta pööras selja oma tehnokraatlike eelkäijate poliitikale ning tühistas 6 miljardi euro ulatuses kavandatud maksukergitusi.

Oma esimeses kõnes parlamendile teatas Letta, et Euroopa seisab silmitsi «legitiimsuskriisiga» ning peab põhifookuse kasinuselt kõrvale pöörama. Juba sel nädalal külastab Letta nii Berliini, Brüsselit kui Pariisi, et seda seisukohta jõuliselt rõhutada.

«Eelarvekärped üksi tapavad meid. Kasvupoliitikaga ei saa enam viivitada,» ütles Letta ja lisas, et Itaalia majanduslik olukord on pärast kahte langusaastat «tõsine».

Oma kõne selles osas, mida itaallased ja koalitsioonipartner Silvio Berlusconi õhinal ootasid, lubas Letta mitte rakendada ebapopulaarse eluasememaksu esimest juuniks plaanitud raundi ning jätta juulikuus tõstmata käibemaks – nagu oli kavandanud Mario Monti valitsus.

Kõige selle juures kinnitas Letta, et Itaalia jääb truuks Euroopale antud eelarvelubadustele – selgitamata samas, mille arvelt valitsus need laekumata jäävad 6 miljardit eurot korvab.

Poliitkommentaatorid peavad Letta kõnet köielkõndija trikiks, kes üritab säilitada üksmeelt vastloodud hapras koalitsioonis, mis tema Demokraatlikule parteile presidendi poolt peale suruti – pärast kaks kuud kestnud valimistejärgset patiseisu.

Nimetatud valimised oleks äärepealt võitnud Berlusconi, kes pidas maha raevukalt kasinusvastase kampaania ning suunas oma sõnumi Saksa «hegemoonia» vastu Euroopas.

Letta rõhutas siiski uue valitsuse Euroopa-meelset orientatsiooni ning lubas rõhuda suuremale majanduslikule ja poliitilisele ühtsusele «Euroopa Ühendriikides».

«Euroopast võib taas saada jätkusuutliku kasvu mootor, lootuse ja tuleviku mootor, kui ta vaid avaneb... Ei tohi olla võitjaid ja kaotajaid,» sõnas Letta.

Berlusconi partei aplodeeris lubaduse peale tühistada eluasememaks – mis oli ka nendepoolne koalitsiooniga liitumise tingimus.

«Ma nõustun Enrico Letta kõnega, algusest lõpuni. See oli meie kõrvadele kui muusika,» ütles Berlusconi lojalist ja koalitsioonivalitsuse asepeaminister Angelino Alfano.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles