Abikaasade vara jagamise seadus kukkus riigikogus läbi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmatordikaunistus.
Pulmatordikaunistus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikogul jäi täna paar häält puudu, et võtta vastu ühiskonnas palju kirgi kütnud abikaasade vara jagamist puudutav seadus.

Riigikogu on seadust arutanud alates 2007. aasta kevadest ning seda on selle aja jooksul kõvasti muudetud. Siiski oli täna seadusemuudatuse poolt 49 saadikut, selle jõustamiseks oli vaja aga 51 poolthäält.

Algselt oli eelnõus sees suure pahameeletormi põhjustanud kava kaotada seadusjärgne abikaasade ühisvarasuhe ja asendada see vara jagamise kohustusega.

Esialgse variandi kohaselt oleks eelnõu jõustudes olnud nii, et abikaasa on vaid nende asjade või kinnisvara omanik, mille ta on muretsenud isikliku raha eest. 

Paaril oleks abielludes vaidlahusvara ning ühine vara sugeneks üksnes kokkuleppe alusel ehk abieluvaralepingu sõlmimise korral.

Selle aasta alguses saatsi justiitsministeerium saatis riigikogu õiguskomisjonile  kompromissvariandi, mille kohaselt peab tulevane abielupaar juba abiellumisavalduse tegemisel valima, milline varasuhe (varaühisus, vara juurdekasvu tasaarvestus ja lahusvara) neile tulevikus kohalduma hakkab.

Kui abikaasade tahet ei peaks olema mingil põhjusel võimalik tuvastada, näiteks avaldus on vigaselt täidetud ja ekslikult perekonnaseisuametniku poolt sellisena vastu võetud, siis lähtutakse ühisvara põhimõttest.



Ühisvarasuhe tähendab abikaasade kohustust teha tehinguid abielu kestel soetatud varaga ehk nn ühisvaraga vaid ühiselt või teineteise nõusolekul ning abielu lõppemisel tuleb ühisvara jagada.

Lahusvarasuhte korral kuulub abielu kestel soetatud vara sellele abikaasale, kelle nimele see osteti. Abikaasad võivad oma varaga tehinguid teha teineteisest sõltumatult ja abielu lõppedes ei ole vaja ühisvara jagada, kuna seda ei teki.

Juurdekasvuühisus on segu kahest eelnevast, kus abielu kestel võivad abikaasad küll teineteisest sõltumatult kogu varaga (välja arvatud perekonna kodu) tehinguid teha, kuid abielu lõppemisel jagatakse kogu abielu jooksul soetatud vara väärtus pooleks.

Samal teemal loe ka «Uus perekonnaseadus suretab romantika», «Priidu Pärna: varast pragmaatiliselt».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles