Itaalia kelmid müüsid Tallinnas võlts-Armanit

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armani kauplus Rävala puiesteel.
Armani kauplus Rävala puiesteel. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitus pidas täna Tallinnas kinni kolm Itaalia kodanikku, keda kahtlustatakse inimeste petmises võltskauba müügiga.


«Tallinna erinevate kaubanduskeskuste parklates pakuti juhuslikele möödujatele soodsa hinnaga Armani kaubamärgile sarnaneva logoga riideesemeid, mis tegelikult ei ole Armani toodang,» rääkis Postimees.ee'le Põhja prefektuuri pressiesindaja Pärtel-Peeter Pere.

«Esialgsel hinnangul on tegemist juhtumiga, kus inimeste heausklikkust ja mõningast ahnust kasutatakse omakorda teiste, veelgi kasuahnemate isikute poolt ära,» kommenteeris Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht vanemkomissar Rain Kuus. «Sellises olukorras tuleb alati veenduda, millise kaubaga on tegu ning mis asjaoludel seda nii odavalt pakutakse. Igal tehingul on alati mitu poolt nagu ka käesolevase juhtumi puhul näha on,» lausus Kuus.

Ühe kelmi ohvriks langes ka tallinlane Veiko (nimi muudetud), kes itaallase osava müügitöö tulemusena omandas Ülemiste keskuse parklas neli võlts-Armani nahkjopet.

«Hakkasin Ülemiste keskuse parklast ära sõitma, kui minu kõrvale jäi seisma päris korralik BMW X3, mille roolis olnud härrasmees ütles tuntava itaalia aktsendiga inglise keeles, et tal on abi vaja,» meenutas Veiko.

Alguses ta ei saanud aru, mis abi võõramaalasel vaja on, aga lõpuks selgus, et tal on kiire lennuki peale ja vaja üleliigsest pagasist kähku lahti saada. «Rääkis, et ta on mingi Itaalia rõivafirma müügimees ja tal oleks vaja kiiresti mingist hulgast asjadest lahti saada. Et annaks poolmuidu ära,» jutustas mees.

«Müügimees» ei lasknud ennast keeldumisest heidutada ning asus Veikole näidiseid demonstreerima. «Need olid nahktagid, väidetavalt Armani uus kollektsioon. Ma ise nahka ei kanna ja ei tea sellest midagi. Nii ma ei osanud kohapeal katsudes öelda, kas see on Armani või kas see on üldse nahk,» rääkis kelmi ohver.

Ta lisas, et rõivad nägid head välja, kuid kogu asja võti oli selles, kuidas kelm ise välja nägi. «Nagu üks korralik välismaine müügimees. Ta näitas mingit hinnakirja ka, kus kõige odavam asi maksis 700 eurot. Aga tema pakkus mulle nelja nahkjakki 800 euroga.

Ma ei võtnud ikka vedu, istusin juba autosse ja tahtsin ära sõita. Siis ta tegi viimase pakkumise, et 5000 krooni nelja nahktagi eest, et tal on jube kiire ja nii edasi. Ja niimoodi ma lasingi endale selle asja lõpuks pähe määrida,» tunnistab Veiko tagantjärele oma mõtlematust

«Ma käisin ka Armani poes ja näitasin neile seda kaupa. Sealsed töötajad uurisid neid põhjalikult ja ütlesid, et Armani tootede ei ole need kohe kindlasti,» rääkis Veiko.

Veel samal õhtul tegi mees politseile avalduse. Õnneks oli ta auto margi ja numbri meelde jätnud ning täna said Põhja prefektuuri töötajad kelmid kätte.

«Itaallased liikusid ringi musta värvi BMW X3-ga ning suhtlesid tõenäoliselt inglise või halvas vene keeles. Ohvreid üritati veenda jutuga, et mehed kiirustavad lennukile, kuhu pole võimalik olemasolevas koguses kaupa kaasa võtta ning sellepärast saavad nad väärtuslikule kaubale niivõrd soodsat hinda pakkuda,» ütles Pere.

Politsei on koostöös prokuratuuriga alustanud kolme kinni peetud mehe suhtes kriminaalmenetlust kelmuse paragrahvi alusel. Sellega seoses palub politsei inimestel, kes on langenud lähipäevadel sarnase pettuse ohvriks ja ei ole sellest veel politseile teatanud, anda endast teada telefonidel 612 4366 või 612 4062.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles