Pihl toetab presidendi üleskutset valitsuse tagasiastumisest

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Jüri Pihli sõnul toetab ta vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese üleskutset, mille kohaselt peaks võimalik uus valitsus saama oma tegevuseks riigikogult uuesti toetuse.

«Vabariigi presidendi avaldus on riigimehelik ja loogiline, mis lähtub euroopalikust poliitilisest kultuurist ja tavast,» lausus täna peaminister Andrus Ansipi taotlusel siseministri ametist tagandatud Pihl. «Jagan presidendi arusaama, et valitsuskoalitsiooni ammendudes astub valitsus tagasi. Uus peaminister saab presidendilt ja riigikogult uue mandaadi.»

Pihli sõnul peaksid enne seda toimuma parteide vahel läbirääkimised ja valitsuse tegevuskava koostamine ning allakirjutamine. Ta lisas, et seejuures ei ole tegu mitte formaalsusega, vaid uue valitsusliidu testiga.

«Kui see ei suuda luua toimivat programmi, mis on valitsuse tegevuse aluseks või ei läbi esimest usaldushääletust, ei ole ilmselt võimalik loota, et suudetakse langetada raskeid otsuseid,» märkis Pihl. «See on ju volituste saamise sisuline mõte.»

Pihi sõnul jäi talle mulje, et valitsuskriisi esile kutsudes oli peaminister kindel uue koalitsiooni sünnis.

«On teada ka osapoolte läbirääkimised, mis väidetavalt on olnud edukad,» sõnas SDE esimees. «Selles suhtes ma ei saa peaministri käitumisest aru, miks ta pelgab uut mandaati taotleda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles