Kuidas elatist välja nõuda?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Pere ja Kodu mainumbris antakse nõu üksikvanematele, kes ei ole saanud teise vanemaga laste elatise suhtes kokkuleppele.

Lapsevanemal on elatise saamiseks alati õigus pöörduda kohtu poole. Ka siis, kui varem on elatise suuruses ja maksmise viisi kokku lepitud, kuid olud on muutunud või üks pool ei käitu kokkuleppe kohaselt.

Elatise taotluseks tuleb esitada kohtule hagi või maksekäsu kiirmenetlus. Kummalgi juhul ei pea maksma riigilõivu.

Maksekäsu kiirmenetlus on kiirem ja lihtsam, kuid eeldab, et laps on alaealine, maksjast lapsevanem on kantud lapse sünnitunnistusele ning summa ei ületa 200 eurot.

Kui vanemad ei saavuta kokkulepet, määrab kohus elatise suuruse ja maksmise viisi. Igakuine elatise määr ei või reeglina olla väiksem kui pool alampalgast, mis käesoleval aastal on 160 eurot.

Kuni kohtuotsuse tegemiseni saab riigilt taotleda ajutist elatisabi.

Kui täitemenetlus ei anna tulemusi, võib vanem esitada politseisse avalduse, milles teatatakse, et elatist maksma kohustatud isik hoidub kõrvale kohtu poolt väljamõistetud igakuise elatisraha maksmisest. Politsei algatab seepeale karistusseadustiku § 169 alusel kriminaalmenetluse.

Loe pikemalt naiste kogemustest elatise väljanõudmisega värskest Pere ja Kodu mainumbrist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles