Suulisi eksameid salvestatakse ainult õpilase soovil

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksam.
Eksam. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Haridus- ja teadusministri määrusega vabastati koolid lõpueksamite kõikide suuliste osade kohustuslikust salvestamisest. Samas koostab ministeerium ja SA Innove valimi koolidest, mis on kohustatud alates järgmisest õppeaastast ühtsete põhikooli lõpueksamite ja riigieksamite suulised osad salvestama.

Põhikooli- ja gümnaasiumi lõpueksamite suulised osad salvestatakse vaid juhul, kui õpilane avaldab selleks enne eksami sooritamist soovi. Lõpueksamite suulise osa salvestamine tagab õpilasele võimaluse vaide esitamisel seda eksamiosa järelhinnata. Seni kehtinud regulatsiooni kohaselt olid koolid kohustatud sellest aastast salvestama lõpueksamite kõik suulised osad.

Koolidelt tuli info, et võõrkeele eksamite üldine salvestamiskohustus on nende jaoks liialt koormav ning sellise hulga salvestiste haldamine suurendab bürokraatiat. Salvestamine võib liigselt suurendada ka eksami tegijate stressi.

Määrusesse lisati säte, mille kohaselt koostab eksameid korraldav asutus SA Innove koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga valimi koolidest, mis on kohustatud alates järgmisest õppeaastast ühtsete põhikooli lõpueksamite ja riigieksamite suulised osad salvestama ning edastama seejärel salvestised analüüsimiseks SAle Innove.

Valimis olevate põhikooli ühtsete lõpueksamite ja riigieksamite suuliste osade salvestised annavad riigile objektiivset infot, mida kasutatakse õppekava õpitulemuste, suulise eksami formaadi ja hindamiskriteeriumide parandamisel, samuti hindajate ja intervjueerijate koolitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles