Aleksander Laane: enne eutanaasia seadustamist tuleb välja töötada elu testament

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Laane
Aleksander Laane Foto: Peeter Langovits

Enne eutanaasia seadustama asumist tuleb kiiresti välja töötada elu testament, kirjutab Roheliste esimees Aleksander Laane Postimehe arvamusportaalis.

Enne eutanaasia seadustamisega tegelema asumist tuleb kiiresti välja töötada ja veel kiiremini reaalselt rakendada terminaalstaadiumis patsientide ravi juhised ja elu testament. Esimene neist tähendab, et kui mingit lootust asjade seisu paranemisele enam pole, saab inimene olla ilma raskete vaevade ja valudeta soovikohases ümbruses, lähedaste seltsis.

Elu testamendis määrab patsient täie teadvuse ja asjaoludest arusaamise juures olles ära, kas ja millal loobutakse aktiivsest ravist, kui ta ise seda otsust kuuldavaks teha ei saa. Või paneb vastutusekoorma sellise otsuse tegemiseks tema poolt valitud isikule - kas lähedasele või siis arstile. See puudutab ka näiteks elustamiskeeldu. Lähim maa, kust eeskuju võtta, on Soome sealsete tulevikujuhistega. Need on tunnistajate (mitte lähedaste) juuresolekul allkirjastatud sooviavaldused, mis lähevad haigusloo juurde, kuid mis jätavad veidi otsustamisruumi siis, kui asjaolud muutuvad. Tegemist on nüansirikka teemaga, kus kõike pole võimalik ette näha ning inimese soovid võivad muutunud olukorras ja lisandunud teadmiste-tunnete mõjul samuti muutuda.

Kui need väärika surma jaoks vajalikud eeldused on täidetud, saab asuda arutama, kas, kuidas ja millistes järgijäänud olukordades eutanaasia võimalik on. Elu on püha, kuigi ilmselt kõik on nõus, et elu ei saa säilitada mistahes vahenditega, kui see on täiesti lootusetu olukord.

Millisel kujul eutanaasia seadustada, selle analüüsimiseks on Euroopas mitmeid näiteid, kuid neid tuleb vaadelda mitte «välja lõigatult» kogu hooldus- ja tervishoiusüsteemist ning väärtustest, vaid just nimelt koos kõige ümbritseva korraldusega.

Ma arvan, et Hvostovi mudel on küll väga huvitav, kuid reaalses situatsioonis ei hakka see ilmselt tööle ega saa ka asendada praeguseks sotsiaalministeeriumis tegemata tööd.

Enesetapp on täiesti isiklik asi ainult siis, kui inimene elaks kogu maailmas päris üksinda. Kõigil muudel juhtudel ehk siis reaalses elus mõjutab  enesetapp enamasti paljude inimeste elu, jättes sinna raske jälje.

Postimehe arvamusportaal jätkab arutelu aktiivse eutanaasia seadustamise üle Eestis, küsides kommentaare eri erakondade esindajatelt. Pärime, kas ja millisel kujul seda tuleks teha ning mida arvatakse Rait Maruste tänases Postimehes esitatud väitest, et inimene ise on enda elu peremees ning seega peab tal olema ka õigus surra.

Arutelu eutanaasia seadustamisest Eestis käivitas eelmisel nädalal Postimehe arvamusportaalis ajakirjanik ja kirjanik Andrei Hvostov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles