Maaväe ülem homme algavast Kevadtormist: Harjumaal on raske õppusi läbi viia

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme algava kaitseväe iga-aastase õppuse Kevadtorm üldjuht maaväe ülem Artur Tiganik rääkis, et Harjumaal on raske õppusi läbi viia, kuid sealsed üksused peavad saama harjutada ka sealsetes oludes.

9.-25. maini kestev kaitseväe õppus Kevadtorm toimub esimest korda Harjumaal, samuti hõlmab õppus Lääne-Virumaa ja Järvamaa valdasid ning Tallinna.

«See on esimene kord, kui me jõudsime Kevadtormiga Tallinna alla Harjumaale,» rääkis Tiganik tänasel pressibriifingul. «See on meie jaoks oluline etapp. See on väga asustatud koht, kus elab pool Eesti elanikkonnast ja siin on väga raske õppusi läbi viia, aga peame harjutama.»

Tema sõnul ei peaks Põhja kaitseringkond ja Kaitseliidu üksused harjutama ainult metsas kuskil Ida-Virumaal.

«Tallinna malev peab saama harjutada ka Tallinnas, Harju malev peab saama harjutada Harjumaal, kus tal on oma ülesanded, mida ta peab seal tegema,» rääkis Tiganik. «Sellepärast on õppus toodud siia.»

Tiganiku sõnul on omavalitsusjuhtidega saavutatud mõistlik kokkulepe. «Kõik, mida oleme planeerinud, saame ellu viia,» kinnitas ta.

Kuigi ametlikult algab õppus homme, on sideüksused olnud juba kaks päeva maastikul. Seda selleks, et kui homme hakkavad üksused saabuma, oleks side saavutatud.

Kevadtorm on jagatud kolme etappi: ümberpaiknemine, koostegevusõpe ja lahinguülesannete täitmine.

«Esimene etapp algab 9. mail, kus igas väljaõppekeskuses saavad üksused kokku ja liiguvad Lõuna-Eestisse, kus formeeritakse pataljon,» rääkis Tiganik. «Pataljon tuleb õppuste piirkonda Tapale. Toimub hindamine ja täiendatakse varusid.»

11.-18. mail on pataljoni ülemale antud võimalus oma pataljoniga kokku harjutada. 19. mail hakatakse lahingutega pihta.

Õppus viiakse läbi peamiselt kaitseväe keskpolügooni aladel Kuusalu vallas ja Kadrina valla loodeosas. 21.-23. mail liiguvad üksused keskpolügoonilt läbi Tapa, Albu ja Aegviidu valla Anija valda. Õppuse aktiivne faas lõpeb vasturünnakuga 24. mail Kuusalu vallas Soodla veehoidla ja Peterburi maantee vahelises ruumis.

Lisaks on planeeritud läbi viia üksikuid operatsioone 19.-23. maini Jõelähtme vallas Kaberneeme ja Jägala piirkonnas, Loksal ning Tallinnas lauluväljaku, teletorni ja Iru silla piirkonnas. Kevadtorm lõpeb 25. mail lõpurivistusega Kuusalu staadionil.

Õppusel osaleb 450 liitlasriikide kaitseväelast

«Õppustel osaleb palju liitlasi,» kinnitas Tiganik. «Meil on Läti kompanii, Leedu luureüksused, Briti jalaväekompanii, Poola õhujõudude viis lennukit, Belgia õhutõrjerühm. Sel aastal on väga rahvusvaheline õppus.»

Ta märkis, et Läti üksused on Kevadtormil osalenud juba viiel aastal, Leedu üksused on kohal teist aastat.

Kui arvestada Poola lennukitega seotud personali, siis peaks Tiganiku hinnangul olema liitlasvägede kaitseväelasi kokku 450.

«Täpselt saame teada, kui kõik üksused saabuvad,» lausus ta.

Tänavu üheteistkümnendat korda toimuvat Kevadtormi korraldatakse igal aastal erinevas Eesti piirkonnas: 2003. aastal peeti Kevadtormi Lääne-Virumaal, 2004 Ida-Virumaal, 2005 Valga- ja Võrumaal, 2006 Ida-Virumaal ja Jõgeva maakonnas, 2007 Tartu- ja Põlvamaal, 2008 Lääne- ja Ida-Virumaal, 2009 Lääne- ja Ida-Virumaal ja Jõgevamaal, 2010. aastal Pärnu- ja Viljandi maakonnas, 2011. aastal Tartu-, Võru- ja Põlvamaal ning mullu Ida- ja Lääne-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles